Wykonanie
Szukając pomysłu na zupę trafiłam na bloga Pani Doroty i zaintrygował mnie ten kapuśniak. Postanowiłam wypróbować przepis - zmieniłam ilość
pomidorów z 5 na 3, zwiększyłam ząbki
czosnku z 2 na 4. Wizualnie zupa jest bardzo wiosenna i aż się prosi, by ją zjeść :)W smaku jest równie dobra jak wygląda, lekka i na pewno nisko kaloryczna. Polecam :)Potrzebujemy:-
kapusta biała (ok. 1kg),-
papryka czerwona,-
papryka żółta,- 4 ząbki
czosnku,- 6 ziarenek
pieprzu,- pół pęczka
selera naciowego,- 3
pomidory,- pęczek
cebuli dymki,- pół pęczka
natki pietruszki,- pół pęczka
koperku,-
sól,-
pieprz,-
maga,- 3 ziarna
ziela angielskiego,- 2
liście laurowe.Warzywa umyć.
Papryki pozbawić gniazd nasiennych.
Pomidory sparzyć i ściągnąć skórkę. Wszystkie warzywa (
dymkę w całości razem z zieloną częścią) pokroić na średnie (raczej mniejsze niż większe) kawałki,
kapustę poszatkować. Wszystkie warzywa i
przyprawy (delikatnie z
solą!) umieścić w dużym garnku (5l), zalać wrzątkiem i zagotować. Gotować na małym ogniu,pod przykryciem, do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 20-30min). Doprawić
solą,
pieprzem,
magą - ja dałam również troszkę
kminku mielonego.Posiekać po połowię pęczka
natki i
kopru i podawać .