Wykonanie
Boże Narodzenie, to Święta, na których nie
moze zabraknąć
makowego tortu. Na blogu, to już 3 przepis na ten pyszny deser. I choć przepis na
biszkopt jako wielokrotnie sprawdzony się prawie powtarza, to wypełnienie już niekoniecznie. Dzisiaj zapraszam na tort z puszystą masą budyniową.

Składniki na
biszkopt:600 g suchego
maku200 g
orzechów włoskich200 g
cukru4
jajka4 łyżki
bułki tartej1 łyżka
masła2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
Składniki na masę:250 g miękkiego
masła2
żółtka1 opakowanie budyniu
śmietankowego30 g
likieru pomarańczowego120 g
cukru pudrusok z połowy
cytryny
Poncz:20 g
likieru pomarańczowegosok z połowy
pomarańczy100 g przegotowanej letniej
wodyDekoracja:
wiórki kokosowerodzynkikakaoskórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski.
Orzechy zmielić w młynku na proszek. Dodać do
maku. Oddzielić
żółtka od
białek, dodać
cukier i zmiksować, połączyć z
makiem i
orzechami.
Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać
bułkę tartą i
proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką, nie miksować.

Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 170 stopni na około 40 minut. Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia.
Biszkopt wyjąć z formy i przekroić długim,
ostrym nożem na 2 równe części.

Miękkie
masło wrzucić do miski dodać
cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno
żółtka,
likier i
sok z cytryny ciągle ucierając. Na końcu dodać przestudzony,
budyń ugotowany według ulotki na opakowaniu.

Do tortownicy przełożyć pierwszy blat
biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować masą.. Tak postępować z kolejną warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu wiórkami kokosowymi białymi, oraz tymi połączonymi z
kakao. Obsypać brzegi
rodzynkami,udekorować
skórka pomarańczową. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć z formy i podawać...Smacznego!