ßßß
Składniki na biszkopt makowy800 g suchego makuczubata łyżka skórki pomarańczowej5-6 drobniutko posiekanych daktyli200 g cukru4 jajka4 łyżki bułki tartej1 łyżka masła2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliSkładniki na masę:250 g miękkiego masła3 żółtka20 g czystej wódki150 g cukru pudru50 g wiórków kokosowychpół szklanki rodzynekgarść pokruszonych orzechów włoskich5-6 drobniutko posiekanych daktylisok z połowy pomarańczySkładniki na poncz:1/2 szklanki ostudzonej przegotowanej wodysok z jednej pomarańczyDekoracja:brzoskwinie z puszkiskórka pomarańczowawiśnie z likieruwiórki kokosowerodzynkikakaoSposób przygotowania:Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski.Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem..Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą, skórkę pomarańczową, daktyle i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 170 stopni na około 40-45 minut.Wyjąc z piekarnika zaraz p upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia.Wyjąć biszkopt z formy naciąć dookoła nożem na 3 równe części. W tak przygotowane nacięcia włożyć mocną nitkę, złapać ją z obu końców i delikatnie przeciągnąć oba końce ku sobie.Dzięki takiej metodzie uzyskamy idealnie przekrojone krążki.
Czas na masę....masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta.Dodać kolejno żółtka, wódkę i sok z pomarańczy ciągle ucierając.Na końcu dorzucić bakalie.Do tortownicy przełożyć pierwszy blat makowego biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować masą, którą uprzednio warto podzielić na 3 równe części.Tak postępować z każdą warstwą.Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu kakao i udekorować kwiatkami z brzoskwiń,wiśni, skórki pomarańczowej i wiórek. Obsypać brzegi rodzynkami. Wyjąć z tortownicy i dookoła posypać wiórkami kokosowymi. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
SMACZNEGO!