Wykonanie
Tort makowy, to dla mnie kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia...
mak,
orzechy,
rodzynki,
skórka pomarańczowa,
daktyle.Ten zapach roznosi się po całym domu, nadając mu niepowtarzalny zapach.W towarzystwie aromatycznej
kawy przyciąga do stołu niczym magnes.Dla mnie osobiście nigdy żaden choćby najlepszy sernik z nim nie wygra, no ale to oczywiście rzecz gustu.Zapraszam więc na pyszne ciasto.

Składniki na
biszkopt makowy800 g suchego
makuczubata łyżka
skórki pomarańczowej5-6 drobniutko posiekanych
daktyli200 g
cukru4
jajka4 łyżki
bułki tartej1 łyżka
masła2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki na masę:250 g miękkiego
masła3
żółtka20 g
czystej wódki150 g
cukru pudru50 g
wiórków kokosowychpół szklanki
rodzynekgarść pokruszonych
orzechów włoskich5-6 drobniutko posiekanych
daktylisok z połowy
pomarańczySkładniki na poncz:1/2 szklanki ostudzonej przegotowanej
wodysok z jednej
pomarańczyDekoracja:
brzoskwinie z puszki
skórka pomarańczowawiśnie z
likieruwiórki kokosowerodzynkikakaoSposób przygotowania:
Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski.Oddzielić
żółtka od
białek, dodać
cukier i zmiksować, połączyć z
makiem..
Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać
bułkę tartą,
skórkę pomarańczową,
daktyle i
proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 170 stopni na około 40-45 minut.Wyjąc z piekarnika zaraz p upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia.Wyjąć
biszkopt z formy naciąć dookoła nożem na 3 równe części. W tak przygotowane nacięcia włożyć mocną nitkę, złapać ją z obu końców i delikatnie przeciągnąć oba końce ku sobie.Dzięki takiej metodzie uzyskamy idealnie przekrojone krążki.

Czas na masę....
masło wrzucić do miski dodać
cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta.Dodać kolejno
żółtka,
wódkę i sok z
pomarańczy ciągle ucierając.Na końcu dorzucić
bakalie.Do tortownicy przełożyć pierwszy blat
makowego biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować masą, którą uprzednio warto podzielić na 3 równe części.Tak postępować z każdą warstwą.Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu
kakao i udekorować kwiatkami z
brzoskwiń,
wiśni,
skórki pomarańczowej i wiórek. Obsypać brzegi
rodzynkami. Wyjąć z tortownicy i dookoła posypać wiórkami kokosowymi. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

SMACZNEGO!