ßßß
Składniki:1,5 kg dojrzałych, pysznych pomidorów ( u mnie krakowskie)2 jabłka4-5 zabków czosnku1 marchewka1 sredni korzeń pietruszki1 mały seler1 czerwona cebula2 liście laurowe4 ziarenka pieprzu4 ziarenka ziela angielskiego4 goździki2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki masła-sól i czarny pieprz do smakuPesto:garść liści świeżej bazyli2 łyżki oliwy z oliwekszczypta soliDodatkowo:kilka listków bazyligęsta śmietana do zup
Sposób przygotowania:Jabłka, nieobrany czosnek i cebulę ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika nastawionego na 160 C i piec 30 minut. W międzyczasie w garnku przygotować wywar z z marchewki, selera, pietruszki i przypraw. Wszystko przełożyć do garnka zalać 1,5 l zimnej wody i gotować około 1 godziny.Pomidory umyć i ponakrajać delikatnie na krzyż w miejscu gdzie rośnie galązka, tak przygotowane zalać wrzatkiem i przykryć na 5 minut. Przestudzić obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. W garnku rozgrzać masło i wrzucić pomidory. Poddusić przez około 5 minut, aż nabiorą maślanego posmaku.Wywar warzywny przecedzić przez sito, warzywa nie będą nam potrzebne, a resztę przelać do pomidorów. Na koniec obrać upieczone cebulę i czosnek i dodać do pomidorów. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i dorzucić do całości. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem, miodem i octem balsamicznym. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.