ßßß Cookit - przepis na Krem z pomidorów z pieczonym jabłkiem i bazyliowym pesto

Krem z pomidorów z pieczonym jabłkiem i bazyliowym pesto

nazwa

Wykonanie

Pomidorowa z jabłkami? Czemu nie, nigdy nie jest za późno na naukę i poznawanie nowych smaków. Przepis pochodzi z XIX, a znalazłam go jakiś czas temu na fb, niestety nie zapisałam adresu strony do zalinkowania. Zupa jest przepyszna, a jedyną moją modyfikacją jest bazyliowe pesto.Polecam popróbować retro smaku.
Składniki:
1,5 kg dojrzałych, pysznych pomidorów ( u mnie krakowskie)
2 jabłka
4-5 zabków czosnku
1 marchewka
1 sredni korzeń pietruszki
1 mały seler
1 czerwona cebula
2 liście laurowe
4 ziarenka pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
4 goździki
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki masła
-sól i czarny pieprz do smaku
Pesto:
garść liści świeżej bazyli
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Dodatkowo:
kilka listków bazyli
gęsta śmietana do zup
Sposób przygotowania:
Jabłka, nieobrany czosnek i cebulę ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika nastawionego na 160 C i piec 30 minut. W międzyczasie w garnku przygotować wywar z z marchewki, selera, pietruszki i przypraw. Wszystko przełożyć do garnka zalać 1,5 l zimnej wody i gotować około 1 godziny.
Pomidory umyć i ponakrajać delikatnie na krzyż w miejscu gdzie rośnie galązka, tak przygotowane zalać wrzatkiem i przykryć na 5 minut. Przestudzić obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. W garnku rozgrzać masło i wrzucić pomidory. Poddusić przez około 5 minut, aż nabiorą maślanego posmaku.
Wywar warzywny przecedzić przez sito, warzywa nie będą nam potrzebne, a resztę przelać do pomidorów. Na koniec obrać upieczone cebulę i czosnek i dodać do pomidorów. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i dorzucić do całości. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem, miodem i octem balsamicznym. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/12/krem-z-pomidorow-z-pieczonym-jabkiem-i.html