Wykonanie
Pomidorowa z jabłkami?
Czemu nie, nigdy nie jest za późno na naukę i poznawanie nowych smaków. Przepis pochodzi z XIX, a znalazłam go jakiś czas temu na fb, niestety nie zapisałam adresu strony do zalinkowania. Zupa jest przepyszna, a jedyną moją modyfikacją jest
bazyliowe pesto.Polecam popróbować retro smaku.

Składniki:1,5 kg dojrzałych, pysznych
pomidorów ( u mnie krakowskie)2
jabłka4-5 zabków
czosnku1
marchewka1 sredni
korzeń pietruszki1 mały
seler1
czerwona cebula2
liście laurowe4 ziarenka
pieprzu4 ziarenka
ziela angielskiego4
goździki2 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
masła-
sól i
czarny pieprz do smakuPesto:garść liści świeżej
bazyli2 łyżki
oliwy z oliwekszczypta
soliDodatkowo:kilka listków
bazyligęsta
śmietana do zup

Sposób przygotowania:
Jabłka, nieobrany
czosnek i
cebulę ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika nastawionego na 160 C i piec 30 minut. W międzyczasie w garnku przygotować
wywar z z
marchewki,
selera,
pietruszki i przypraw. Wszystko przełożyć do garnka zalać 1,5 l zimnej
wody i gotować około 1 godziny.
Pomidory umyć i ponakrajać delikatnie na krzyż w miejscu gdzie rośnie galązka, tak przygotowane zalać wrzatkiem i przykryć na 5 minut. Przestudzić obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. W garnku rozgrzać
masło i wrzucić
pomidory. Poddusić przez około 5 minut, aż nabiorą
maślanego posmaku.
Wywar warzywny przecedzić przez sito, warzywa nie będą nam potrzebne, a resztę przelać do
pomidorów. Na koniec obrać upieczone
cebulę i
czosnek i dodać do
pomidorów.
Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i dorzucić do całości. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Doprawić
solą,
pieprzem,
miodem i
octem balsamicznym. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.