Wykonanie
Kolejne po Kotletach ziemniaczanych i Krokietach z
kapustą i
boczkiem danie z gotowanych
ziemniaków.Tym razem zapraszam na krokiety z
żółtym serem i sosem ze
świeżych borowików, wszak mamy na nie sezon. Zdecydowanie najbliższe mi
smakowo połączenie, gdyż
ser żółty i
grzyby uwielbiam...polecam.

Składniki na krokiety :700 g
ziemniaków1 średnia
czerwona cebula2jajka1/2 łyżeczki
majeranku1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejkilka gałązek
szczypiorkusól i
pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażeniaFarsz:20 dkg startego żółtego
ostrego seraSos :2
prawdziwki, u mnie 350 g2 łyżki
masła150 ml słodkiej
śmietany1 łyżeczka
mąkisól do smaku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować poprzedniego dnia, przepuścić przez praskę, dodać
jajka,
mąkę, pokrojony
szczypiorek i wszystkie
przyprawy.Wymieszać na gładką masę.
Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce
oleju, dodać do całości. Dłoną zrobić z masy placek na środku ułożyć
ser i uformować krokieta, panierować w
bułce i kłaść na rozgrzaną patelnie z
olejem. Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony.

W międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać
masło i wrzucić umyte, pokrojone w plasytry
grzyby. Dusić na małym ogniu do miękkości około 20 minut. Do
śmietany wsypać
mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką sosu
spod grzybów. Wlać na patelnię i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić
solą.Na talerzu ułożyć gorace krokiety, polać sosem, udekorować listeczkami
pietruszki i podawać. Smacznego