Wykonanie
Takie dania naprawdę lubię, tanie, pyszne, mało skomplikowane i zawsze się udają. Wystarczy poprzedniego dnia ugotować na obiad więcej
ziemniaków i w 25 minut mamy pyszny posiłek.

Składniki na kotlety :700 g ugotowanych
ziemniaków2
jajka1 mała
czerwona cebula1/2 łyżeczki
majeranku1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta
kurkumykilka
płatków chilisól i
pieprz do smaku2 łyżki
mąkibułka tarta do panierowania
olej do smażeniaSos :duża garść suszonych podgrzybków1 łyżka
masła100 ml słodkiej
śmietany1 łyżeczka
mąki1 szklanka
wodysól do smaku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać
jajka,
mąkę i wszystkie
przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę.
Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce
oleju, dodać do całości. Uformować kotlety, panierować w
mące i kłaść na rozgrzaną patelnie z
olejem.Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie przygotować sos. W garnuszku zagotować
wodę, dodać umyte suszone pokruszone
grzyby i gotować do miękkości, około 15-20 minut. D o
śmietany wsypać
mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką gotującego się sosu. Wlać do garnka i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić
solą.Podawać gorące z listeczkami
pietruszki. Smacznego