ßßß Cookit - przepis na Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

nazwa

Wykonanie

Takie dania naprawdę lubię, tanie, pyszne, mało skomplikowane i zawsze się udają. Wystarczy poprzedniego dnia ugotować na obiad więcej ziemniaków i w 25 minut mamy pyszny posiłek.
Składniki na kotlety :
700 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
1 mała czerwona cebula
1/2 łyżeczki majeranku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta kurkumy
kilka płatków chili
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mąki
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Sos :
duża garść suszonych podgrzybków
1 łyżka masła
100 ml słodkiej śmietany
1 łyżeczka mąki
1 szklanka wody
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać do całości. Uformować kotlety, panierować w mące i kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem.Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie przygotować sos. W garnuszku zagotować wodę, dodać umyte suszone pokruszone grzyby i gotować do miękkości, około 15-20 minut. D o śmietany wsypać mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką gotującego się sosu. Wlać do garnka i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić solą.
Podawać gorące z listeczkami pietruszki. Smacznego
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/03/kotlety-ziemniaczane-z-sosem-grzybowym.html