ßßß Cookit - przepis na Krokiety ziemniaczane z kapustą,boczkiem i sosem pieczarkowym

Krokiety ziemniaczane z kapustą,boczkiem i sosem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Kolejne potrawa po kotletach ziemniaczanych na pyszny i niedrogi obiad. Tak polubiliśmy takie dania, że już kolejne podobne czeka w kolejce na dodanie do bloga. Polecam i zapraszam do zapoznania się z przepisem
Składniki na krokiety :
700 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Farsz:
20 dkg kapusty kiszonej
10 dkg wędzonego boczku
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
szczypta majeranku
Sos :
25 dkg pieczarek
1 łyżka masła
100 ml słodkiej śmietany
1 łyżeczka mąki
1 szklanka wody
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować poprzedniego dnia, przepuścić przez praskę, dodać jajka i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać cieniutko pokrojony boczek i smażyć aż się zarumieni. Na końcu dodać drobno pokrojoną kiszoną kapustę i dusić około 15 minut. Doprawić i ostudzić. Uformować w ręku krokiet , rozpłaszczyć i nałożyć do środka łyżeczkę farszu. Delikatnie zlepić. Panierować w mące i kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie przygotować sos. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem i smażyć do miękkości, podlać wodą. D o śmietany wsypać mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką gotującego się sosu. Wlać na patelnię i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić solą.
Krokiety przełożyć na talerz, polać gorącym sosem i podawać.Z powyższych proporcji wyszło mi 8 dużych sztuk. Smacznego
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/03/krokiety-ziemniaczane-z-kapustaboczkiem.html