Wykonanie
Kolejne potrawa po kotletach ziemniaczanych na pyszny i niedrogi obiad. Tak polubiliśmy takie dania, że już kolejne podobne czeka w kolejce na dodanie do bloga. Polecam i zapraszam do zapoznania się z przepisem

Składniki na krokiety :700 g ugotowanych
ziemniaków2
jajka1/2 łyżeczki
majeranku1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażeniaFarsz:20 dkg
kapusty kiszonej10 dkg
wędzonego boczku1 mała
cebulasól i
pieprz do smakuszczypta
majerankuSos :25 dkg
pieczarek1 łyżka
masła100 ml słodkiej
śmietany1 łyżeczka
mąki1 szklanka
wodysól do smaku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować poprzedniego dnia, przepuścić przez praskę, dodać
jajka i wszystkie
przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę.
Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce
oleju, dodać cieniutko pokrojony
boczek i smażyć aż się zarumieni. Na końcu dodać drobno pokrojoną
kiszoną kapustę i dusić około 15 minut. Doprawić i ostudzić. Uformować w ręku krokiet , rozpłaszczyć i nałożyć do środka łyżeczkę farszu. Delikatnie zlepić. Panierować w
mące i kłaść na rozgrzaną patelnie z
olejem. Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie przygotować sos.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, wrzucić na patelnie z rozgrzanym
masłem i smażyć do miękkości, podlać
wodą. D o
śmietany wsypać
mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką gotującego się sosu. Wlać na patelnię i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić
solą.Krokiety przełożyć na talerz, polać gorącym sosem i podawać.Z powyższych proporcji wyszło mi 8 dużych sztuk. Smacznego