ßßß Cookit - przepis na Pieczona wołowina, kasza gryczana i salsa

Pieczona wołowina, kasza gryczana i salsa

nazwa

Wykonanie

Lubicie wołowinę ? Ja zjem i owszem, ale w domu robimy ją głównie dla Taty niejadka, który z mięs właśnie ją lubi najbardziej. Dzisiaj polecam wołowinę z piekarnika z pyszną sałatką i kaszą gryczaną.
Składniki na 3 osoby:
70 dkg wąskiej wołowiny pieczeniowej
2-3 gałązki rozmarynu
sól i pieprz do smaku
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka smalcu
Dodatkowo :
250 kaszy gryczanej
3 pomidory
kilka rzodkiewek
10 cm świeżego ogórka
1 szalotka lub mała cebulka
kilka gałązek szczypiorku
Sos do salsy :
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku
1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku
szczypta cukru
kilka płatków chili
:
Sposób przygotowania :
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć musztardą. Na patelni rozgrzać masło ze smalcem i ułożyć na tym wołowinę. Obsmażyć dokładnie ze wszystkich stron aby zamknęły się pory w mięsie. Patelnię wstawić do piekarnika, ( jeśli ma plastikowe elementy przełożyć do naczynia żaroodpornego), dodać rozmaryn i dwie łyżki wody. Przykryć folią lub papierem do pieczenia, piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez 70 minut.
Wyjąć mięso z piekarnika, posolić i dać mu chwilę odpocząć. Pokroić w możliwie cienkie plasterki. Warzywa pokroić w średniej wielkości kawałki. W słoiczku połączyć wszystkie składniki na sos i polać nimi warzywa. Na środku talerza ułożyć ugotowaną na sypko kaszę, a wokół naprzemiennie porozkładać plastry wołowiny i salsę. Smacznego :)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/05/pieczona-woowina-kasza-i-salsa.html