Wykonanie
Lubicie
wołowinę ? Ja zjem i owszem, ale w domu robimy ją głównie dla Taty niejadka, który z
mięs właśnie ją lubi najbardziej. Dzisiaj polecam
wołowinę z piekarnika z pyszną
sałatką i
kaszą gryczaną.

Składniki na 3 osoby:70 dkg wąskiej
wołowiny pieczeniowej2-3 gałązki
rozmarynusól i
pieprz do smaku1 łyżka
musztardy dijon1 łyżka klarowanego
masła1 łyżka
smalcuDodatkowo :250
kaszy gryczanej3
pomidorykilka
rzodkiewek10 cm świeżego
ogórka1
szalotka lub mała
cebulkakilka gałązek
szczypiorkuSos do salsy :2 łyżki
oliwy1 łyżka
octu jabłkowegosól i
pieprz do smaku1 ząbek wyciśniętego przez praskę
czosnkuszczypta
cukrukilka
płatków chili
:Sposób przygotowania :
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć
musztardą. Na patelni rozgrzać
masło ze
smalcem i ułożyć na tym
wołowinę. Obsmażyć dokładnie ze wszystkich stron aby zamknęły się
pory w
mięsie. Patelnię wstawić do piekarnika, ( jeśli ma plastikowe elementy przełożyć do naczynia żaroodpornego), dodać
rozmaryn i dwie łyżki
wody. Przykryć folią lub papierem do pieczenia, piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez 70 minut.

Wyjąć
mięso z piekarnika, posolić i dać mu chwilę odpocząć. Pokroić w możliwie cienkie plasterki. Warzywa pokroić w średniej wielkości kawałki. W słoiczku połączyć wszystkie składniki na sos i polać nimi warzywa. Na środku talerza ułożyć ugotowaną na sypko
kaszę, a wokół naprzemiennie porozkładać plastry
wołowiny i salsę. Smacznego :)