Wykonanie
W
sumie, to nie wiem
czemu robię ją tak sporadycznie, bo obie z Mamą bardzo lubimy
tuńczyka. Tato jako stary wędkarz, zawsze się z nas
śmieje, bo On tam
ryby w niej żadnej nie widzi. Cóż, całej nie ma prawa być, bo nie tylko półmiska, ale i stołu by zbrakło :) Ma jednak trochę racji...
tuńczyk w puszce często bywa tak rozdrobniony, że naprawdę ciężko go dostrzec pod warstwą
oleju. Do tej sałatki jednak taki pasuje, zatem polecam, bo jest znacznie tańszy.

Składniki :150 g
makaronu ze
szpinakiem200 g
tuńczyka w oleju2 średnie konserwowe
buraczki4
jajka2
kiszone ogórki5-6 marynowanych
pieczarek1
czerwona cebula1/2 główki dowolnej
sałatykila gałązek
pietruszkiSos:3 łyżki
oleju odcedzonego z
tuńczyka4 łyżki
majonezu Winiary dekoracyjny1 łyżeczka
musztardy francuskiejsok z 1/2
cytrynysól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Makaron ugotowałam al dente z
solą i 1 łyżką
oleju, odcedziłam i lekko przestudziłam.
Jajka ugotowałam na twardo, również ostudziłam obrałam, pokroiłam w plasterki. Podobnie
ogórki,
cebulę i
buraczki. W słoiczku umieściłam wszystkie składniki sosu, zakręciłam i porządnie wymieszałam.

Na dużym półmisku ułożyłam umytą, osuszoną i lekko porozrywaną
sałatę, a na nie
makaron.Delikatnie polałam po całości sosem. Na wierzchu po środku rozłożyłam resztę sosu, pokrojone
pieczarki i połowę
tuńczyka. Dookoła obłożyłam plasterkami
jajka,
ogórka,
cebuli i
buraczka. Pozostałego
tuńczyka rozłożyłam po dwóch bokach sałatki. Udekorowałam środek gałązkami zielonej
pietruszki.

Odstawiłam na 10 minut aby smaki się połączyły i podałam. Polecam i życzę smacznego