Wykonanie
Często ich nie robię, ale jak już, to potrafię pochłonąć dwa i resztę dnia leżeć do góry brzuchem. Pysznie smakują, zwłaszcza, gdy mam do nich domowy chutney.

Składniki :___________________500 g
wołowiny b/k1 łyżka
sosu ostrygowego2 ząbki
czosnku1
jajko1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka
musztardy dijon
sól i
pieprz do smakuDodatkowo:_______________________liście
sałaty i
pietruszki1
papryczka chili1
ogórek1
czerwona cebulaketchupchutney
jabłkowy6
bułęk do hamburgerów

Przygotowanie:_______________________
Wołowinę zmielić, doprawić
solą,
pieprzem, wyciśniętym przez praskę
czosnkiem,
oregano,
sosem ostrygowym i
musztardą. Wbić
jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować z
mięsa 6 okrągłych kotletów. Rozgrzać mocno patelnię grillową, spłaszczyć kotlety i grillować do zrumienienia po około 4-5 minut z każdej strony. Na tej samej patelni opiec wnętrza przekrojonych
bułek. Na dolną część
bułki wyłożyć łyżkę chutneya, liść
sałaty, kotlet posmarowany
keczupem,
cebulę, plasterki
ogórka i papryczki. Przykryć wierzchem
bułki posmarowanej odrobiną
majonezu. Udekorować listkami
sałaty i
pietruszki. Podawać gorące.Smacznego