Wykonanie
Scroll down for EnglishSarde in saor czyli
sardynki smażone i marynowane w
sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem
cebuli,
rodzynek i
orzechów piniowych. Jest to klasyczna potrawa kuchni włoskiej z regionu Wenecji Euganejskiej(włoska nazwa
Veneto). Saor jest techniką marynowania smażonego jedzenie w occie. W dawnych czasach, aby utrzymać
rybę na statkach przez długi czas, kiedy było to konieczne, marynowano na bieżąco smażone
ryby. Faktem jest, że
sardynki są najbardziej popularne "w Saor", można też jednak znaleźć
kurczaka lub
warzywa marynowane w ten sposób.W oryginalnym przepisie saor są używane
sardynki. Tym razem ja użyłam
anchois. Do Was należy wybór.

Składniki na 4 osoby:600 gr
anchoismąka ryżowa do panierowania
olej do smażeniaMarynata:200 ml
octu1 ł y ż ka
cukru3 ł y ż ki
oliwy600 gr
cebuli40 gr
orzeszków piniowych40 gr
rodzynek2-3
liście lauroweziaren
czerwonego pieprzu do smakuPrzygotowanie:Oczyszczamy
anchois i myjemy pod bierzacą
wodą. Panierujemy w
mące. Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy
ryby na rumiano z obu stron. Zdejmujemy z patelni.

Na oczyszczoną patelnię wlewamy nitkę
oliwy i dodajemy posiekaną w półplasterki
cebulę. Dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min. Gdy
cebula zmięknie, dodajemy
cukier i
ocet. Dusimy przez parę minut i ścigamy z ognia.

Ostudzamy marynatę. W naczyniu układamy płaty
anchois,

następnie przykrywamy
cebulą, posypujemy
rodzynkami i
orzeszkami pinii.


Następnie pozostałe warstwy
anchois i
cebuli, aż do zakończenia wszystkich składników. Kończymy na wierzchu partią
cebuli,
orzeszkami pinii,
rodzynkami, liśćmi laurowymi i
czerwonym pieprzem.

Marynujemy w chłodnym miejscu przez co najmniej dobę.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionAnchovies in SaorIngredients for 4 people:600 gr anchoviesrice
flour for dustingoil for fryingMarinade:200 ml of vinegar1 tablespoon sugar3 tablespoons
olive oil600 gr onion40 gr
pine nuts40 gr raisins2-3 bay leavesgrains of red pepper to tasteDirections:Rinse the anchovies and remove heads (typically done by hand). Remove spine and open each fish. The anchovies fillets in
flour and deep fry in
plenty of oil until golden and crisp. Remove and dry on paper towels. Cut the onions
very thinly. Cook in oil until softened, then add vinegar and sugar. In a small terrine place a layer of anchovies , and cover with a layer of the onion mixture and some of the raisins and
pine nuts. Depending on the quantity and the size of the pan, you may repeat this, alternating layers of anchovies , layers of onion, the raisins and
pine nuts. Finish with the vinegar sauce poured over the top, bay leaves and grains of red pepper. But you can also just
pour the onion mix over one layer of fish; it will still taste fabulous. Cover with foil or plastic wrap. This dish should be eaten at room temperature.This dish should sit for a minimum of 24 hours; the longer you wait to eat it, the better it is: sweet, sour and succulent, all at the same
time !