ßßß Cookit - przepis na Anchois marynowane – Alici in saor

Anchois marynowane – Alici in saor

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Sarde in saor czyli sardynki smażone i marynowane w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem cebuli, rodzynek i orzechów piniowych. Jest to klasyczna potrawa kuchni włoskiej z regionu Wenecji Euganejskiej(włoska nazwa Veneto). Saor jest techniką marynowania smażonego jedzenie w occie. W dawnych czasach, aby utrzymać rybę na statkach przez długi czas, kiedy było to konieczne, marynowano na bieżąco smażone ryby. Faktem jest, że sardynki są najbardziej popularne "w Saor", można też jednak znaleźć kurczaka lub warzywa marynowane w ten sposób.
W oryginalnym przepisie saor są używane sardynki. Tym razem ja użyłam anchois. Do Was należy wybór.
Składniki na 4 osoby:
600 gr anchois
mąka ryżowa do panierowania
olej do smażenia
Marynata:
200 ml octu
1 ł y ż ka cukru
3 ł y ż ki oliwy
600 gr cebuli
40 gr orzeszków piniowych
40 gr rodzynek
2-3 liście laurowe
ziaren czerwonego pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczamy anchois i myjemy pod bierzacą wodą. Panierujemy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ryby na rumiano z obu stron. Zdejmujemy z patelni.
Na oczyszczoną patelnię wlewamy nitkę oliwy i dodajemy posiekaną w półplasterki cebulę. Dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min. Gdy cebula zmięknie, dodajemy cukier i ocet. Dusimy przez parę minut i ścigamy z ognia.
Ostudzamy marynatę. W naczyniu układamy płaty anchois,
następnie przykrywamy cebulą, posypujemy rodzynkami i orzeszkami pinii.
Następnie pozostałe warstwy anchois i cebuli, aż do zakończenia wszystkich składników. Kończymy na wierzchu partią cebuli, orzeszkami pinii, rodzynkami, liśćmi laurowymi i czerwonym pieprzem.
Marynujemy w chłodnym miejscu przez co najmniej dobę.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
In the English version
Anchovies in Saor
Ingredients for 4 people:
600 gr anchovies
rice flour for dusting
oil for frying
Marinade:
200 ml of vinegar
1 tablespoon sugar
3 tablespoons olive oil
600 gr onion
40 gr pine nuts
40 gr raisins
2-3 bay leaves
grains of red pepper to taste
Directions:
Rinse the anchovies and remove heads (typically done by hand). Remove spine and open each fish. The anchovies fillets in flour and deep fry in plenty of oil until golden and crisp. Remove and dry on paper towels. Cut the onions very thinly. Cook in oil until softened, then add vinegar and sugar. In a small terrine place a layer of anchovies , and cover with a layer of the onion mixture and some of the raisins and pine nuts. Depending on the quantity and the size of the pan, you may repeat this, alternating layers of anchovies , layers of onion, the raisins and pine nuts. Finish with the vinegar sauce poured over the top, bay leaves and grains of red pepper. But you can also just pour the onion mix over one layer of fish; it will still taste fabulous. Cover with foil or plastic wrap. This dish should be eaten at room temperature.This dish should sit for a minimum of 24 hours; the longer you wait to eat it, the better it is: sweet, sour and succulent, all at the same time !
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/06/anchois-marynowane-alici-in-saor.html