Wykonanie
Będąc w Hiszpanii moim zdaniem jest niemożliwością nie spróbowania tapas, czyli przekąsek serwowanych w barach do
piwa,
wina czy innego
napoju.Tapas w rzeczywistości nie są niczym więcej niż małymi porcjami różnych potraw, na przykład można zrobić paellę tapas,
kurczaka,
ryby lub jakikolwiek inne co dostępne w kuchni. Są to różnego rodzaju niewielkie dania zimne jak i gorące, w większości składające się często na kompletny posiłek. Dzięki ich niewielkim rozmiarom mamy szansę poznać wiele ciekawych potraw.
Jada je się wczesnym popołudniem, bo w Hiszpanii obiad je się dopiero wieczorem.Cena waha się od 1 € do 10 € w zależności od tego co zamawiamy i gdzie. Wszystko też zależy w jakiej części
kraju jesteśmy. Na ogół średnia cena za tapas to € 2,50 / € 3.Słowo tapa oznacza pokrywkę lub wieczko, i pierwotnie odnosiło się do talerzyka z przystawkami, który stawiano na kieliszku z
winem. Tapas zawdzięczamy królowi Alfonsowi X Mądremu, kiedy to on nakazał w wyniku jego choroby jeść małe porcje jedzenia popijając łykami
wina.Teraz tapas są prawdziwą instytucją, zastępując obiad, czasami nawet kolację.Dziś zapraszam Was na trzy tapas, które udało mi się podglądnąć jak byłam w Hiszpanii.

Składniki:Na marynowane
oliwki:1/2 łyżeczki
kolendry1/2 łyżeczki
kopru włoskiego2 zmiazdzone ząbki
czosnku1 łyżeczka
rozmarynu posiekanego2 łyżeczki
pietruszki1 łyżeczka
octu delikatnego2 łyżeczki
oliwy240 gr
oliwekNa marynowany
brie:150 gr
brie8 łyżek
oliwy z oliwek1 łyżka
octu winnego1 łyżeczka
pieprzu w ziarnkach1 ząbek
czosnku1 ga ł ą zka
tymiankuNa
słonne migdały:szczypta
pieprzu Cayenne2 łyżki
soli morskiej25 gr
masła4 ł y ż ki
oliwy200 gr
migdałówPrzygotowanie:Marynowane
oliwki:
Oliwki myjemy starannie, a
czosnek obieramy z łupinek. Do naczynia hermetycznego wkładamy
oliwki i
czosnek przecisnięty przez praskę. Do salaterki wrzucamy posiekaną
natkę z
pietruszki,
rozmaryn. W moździerzu łupiemy ziarna
kolendry i
kopru włoskiego.

Dodajemy do
ziół i zalewamy wszystkie składniki
oliwą i
octem .

Zalewamy
oliwki, naczynie zamykamy i odstawiamy do lodówki.

Mogą tak leżeć nawet 7 dni.Marynowany
brie:
Ser kroimy w plastry.

Wkładamy do naczynia hermetycznego, zalewamy
oliwą i
octem. Dodajemy
czosnek przecisnięty przez praskę,
tymianek i
pieprz w ziarnkach. Naczynie zamykamy i odstawiamy do lodówki. Może tak leżeć nawet 3 dni.
Słonne migdały:W salaterce mieszamy
sól morską i
pieprz Cayenne. W patelni rozpuszczamy
masło i
oliwę, dodajemy
migdały, smażamy 5 minut dopóki nie zrobią sie złociste.

Wrzucamy do salaterki i mieszamy z
solą i
pieprzem dopóki nie wymieszają sie dobrze. Wkładamy do naczynia hermetycznego i odstawiamy do lodówki. Może tak leżeć nawet 7 dni.Podajemy tapas z lampką
wina bądź aperytywem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)