ßßß
Składniki:Na marynowane oliwki:1/2 łyżeczki kolendry1/2 łyżeczki kopru włoskiego2 zmiazdzone ząbki czosnku1 łyżeczka rozmarynu posiekanego2 łyżeczki pietruszki1 łyżeczka octu delikatnego2 łyżeczki oliwy240 gr oliwekNa marynowany brie:150 gr brie8 łyżek oliwy z oliwek1 łyżka octu winnego1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach1 ząbek czosnku1 ga ł ą zka tymiankuNa słonne migdały:szczypta pieprzu Cayenne2 łyżki soli morskiej25 gr masła4 ł y ż ki oliwy200 gr migdałówPrzygotowanie:Marynowane oliwki:Oliwki myjemy starannie, a czosnek obieramy z łupinek. Do naczynia hermetycznego wkładamy oliwki i czosnek przecisnięty przez praskę. Do salaterki wrzucamy posiekaną natkę z pietruszki, rozmaryn. W moździerzu łupiemy ziarna kolendry i kopru włoskiego.
Dodajemy do ziół i zalewamy wszystkie składniki oliwą i octem .
Zalewamy oliwki, naczynie zamykamy i odstawiamy do lodówki.
Mogą tak leżeć nawet 7 dni.Marynowany brie:Ser kroimy w plastry.
Wkładamy do naczynia hermetycznego, zalewamy oliwą i octem. Dodajemy czosnek przecisnięty przez praskę, tymianek i pieprz w ziarnkach. Naczynie zamykamy i odstawiamy do lodówki. Może tak leżeć nawet 3 dni.Słonne migdały:W salaterce mieszamy sól morską i pieprz Cayenne. W patelni rozpuszczamy masło i oliwę, dodajemy migdały, smażamy 5 minut dopóki nie zrobią sie złociste.
Wrzucamy do salaterki i mieszamy z solą i pieprzem dopóki nie wymieszają sie dobrze. Wkładamy do naczynia hermetycznego i odstawiamy do lodówki. Może tak leżeć nawet 7 dni.Podajemy tapas z lampką wina bądź aperytywem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)