Wykonanie
Pyszne pączki z
marmoladą ze sprawdzonego przepisu mojej Teściowej :)SKŁADNIKI1 kg
mąki
200 g
masła6
żółtek + 2 całe
jajka3/4 szklanki
cukru1
budyń bez
cukru (
śmietankowy lub
waniliowy)100 g
drożdżyszczypta
solicukier waniliowykieliszek rumu/spirytusu (50 g)Do smażenia :3 kostki
smalcu1 l
olejuPRZYGOTOWANIE
Mąkę ze szczyptą
soli przesiewamy do miski. Dodajemy miękkie
masło pokrojone w kostkę.
Budyń gotujemy w dwóch szklankach
wody i gorący wlewamy do
mąki. Na wierzch kruszymy
drożdże i zaczynamy zagniatać ciasto. Dodajemy
jajka utarte z
cukrem,
cukier waniliowy i kieliszek
rumu. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie urywamy po kawałku i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, na których środek kładziemy łyżeczkę
marmolady. Zawijamy brzegi ciasta do góry, zamykając
marmoladę w pączku.


W garnku roztapiamy
smalec z
olejem. Smażymy pączki z obu stron, najpierw stroną, gdzie były sklejane - w dół. Gdy się zarumienią, patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy są już gotowe. Żeby tłuszcz nie ciemniał, wrzucamy plasterek obranego, surowego
ziemniaka.

Gotowe pączki odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Smacznego :)Zapraszam też po inne przepisy na Tłusty Czwartek (klik, klik)
faworki Babci Stasi , pączki z
serka homogenizowanego , ekspresowe pączki
bananowe , błyskawiczne
faworki , szybkie pączki z
ricotty , łatwe
faworkitureckie pączki
