ßßß Cookit - przepis na twarda marmolada

twarda marmolada

nazwa

Wykonanie

Pyszne pączki z marmoladą ze sprawdzonego przepisu mojej Teściowej :)
SKŁADNIKI
1 kg mąki
200 g masła
6 żółtek + 2 całe jajka
3/4 szklanki cukru
1 budyń bez cukru (śmietankowy lub waniliowy)
100 g drożdży
szczypta soli
cukier waniliowy
kieliszek rumu/spirytusu (50 g)
Do smażenia :
3 kostki smalcu
1 l oleju
PRZYGOTOWANIE
Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do miski. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę.
Budyń gotujemy w dwóch szklankach wody i gorący wlewamy do mąki. Na wierzch kruszymy drożdże i zaczynamy zagniatać ciasto. Dodajemy jajka utarte z cukrem, cukier waniliowy i kieliszek rumu. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie urywamy po kawałku i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, na których środek kładziemy łyżeczkę marmolady. Zawijamy brzegi ciasta do góry, zamykając marmoladę w pączku.
W garnku roztapiamy smalec z olejem. Smażymy pączki z obu stron, najpierw stroną, gdzie były sklejane - w dół. Gdy się zarumienią, patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy są już gotowe. Żeby tłuszcz nie ciemniał, wrzucamy plasterek obranego, surowego ziemniaka.
Gotowe pączki odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Smacznego :)
Zapraszam też po inne przepisy na Tłusty Czwartek (klik, klik)
faworki Babci Stasi , pączki z serka homogenizowanego , ekspresowe pączki bananowe , błyskawiczne faworki , szybkie pączki z ricotty , łatwe faworki
tureckie pączki
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/02/paczki-z-marmolada.html