Wykonanie
U mnie na Wigilijnym
stole co roku gości także
strucla drożdżowa
Składniki:½ kg
mąki5 dag
drożdży1 łyżeczka
smalcu2 łyżki
masła1 łyżka kwaśnej
śmietany2
jajka2
cukry waniliowe1 szklanka
wodysól do smaku1 łyżka suchego
maku1
żółtko jaja1 łyżka
śmietankitłuszcz do formyWykonanie:
Drożdże utrzeć z
cukrem i rozrobić z łyżką
mąki i połową szklanki letniej
wody, po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wsypać
mąkę z
cukrami, wbić
jajka, dodać
śmietanę,
sól do smaku. Wyrobić ciasto z dodatkiem drugiej połowy ciepłej
wody, wlać rozpuszczone tłuszcze i starannie zarobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, zagnieść ponownie ręką, wyłożyć na stolnice i podzielić na trzy części, następnie uformować wałeczki, zapleść w warkocz,
posmarować
żółtkiem wymieszanym ze
śmietanką, posypać
makiem.
Przenieść do przygotowanej formy i odstawić do podrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, włożyć
struclę i piec około ½ godziny.