Wykonanie
            U mnie na Wigilijnym 
stole co roku gości także 
strucla drożdżowa

Składniki:½ kg 
mąki5 dag 
drożdży1 łyżeczka 
smalcu2 łyżki 
masła1 łyżka kwaśnej 
śmietany2 
jajka2 
cukry waniliowe1 szklanka 
wodysól do smaku1 łyżka suchego 
maku1 
żółtko jaja1 łyżka 
śmietankitłuszcz do formyWykonanie:
Drożdże utrzeć z 
cukrem i rozrobić z łyżką 
mąki i połową szklanki letniej 
wody, po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wsypać 
mąkę z 
cukrami, wbić 
jajka, dodać 
śmietanę, 
sól do smaku. Wyrobić ciasto z dodatkiem drugiej połowy ciepłej 
wody, wlać rozpuszczone tłuszcze i starannie zarobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, zagnieść ponownie ręką, wyłożyć na stolnice i podzielić na trzy części, następnie uformować wałeczki, zapleść w warkocz,

posmarować 
żółtkiem wymieszanym ze 
śmietanką, posypać 
makiem.

Przenieść do przygotowanej formy i odstawić do podrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, włożyć 
struclę i piec około ½ godziny.