Wykonanie
Kojarzy się z wigilijnym stołem, ale w każdym innym czasie również smakuje wyśmienicie.Przepis mam od bardzo dawna. Pochodzi z Poradnika Domowego. Piekłam tę
chałkę wiele
razy i gorąco polecam. Pięknie wyrasta i długo zachowuje świeżość.
składniki :50 dag
mąki5 dag
drożdżyłyżeczka
smalcu2 łyżki
masłałyżka kwaśnej
śmietany2łyżki
cukru (ja
daję 4 lub 5)2
jajaszklanka
wodyodrobina
solitrochę
makuZrobić rozczyn z pokruszonych
drożdży, łyżeczki
cukru, łyżeczki
mąki i połowy szklanki ciepłej
wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do
mąki wbić
jaja, dodać
śmietanę,
cukier,
sól oraz wyrośnięte
drożdże. Dobrze wyrobić, jeśli jest zbyt gęste dodać ciepłej
wody,
smalec i
masło podgrzać i wlać do ciasta, i jeszcze wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie i uformować trzy wałki grubości ok.2 cm., zapleść warkocz, końcówki zawinąć pod spód. Uformowaną
chałkę położyć na natłuszczonej blaszce, pozostawić do wyrośnięcia, następnie posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać
makiem. Upiec na złoty kolor. Studzić na kratce..