Wykonanie
Szparagi – afrodyzjak, którego jak co roku niecierpliwie wyczekuje. Uwielbiam je przyrządzać w najprostszej postaci – pieczone z oliwą/olejem,
solą morską i
pieprzem . Wczoraj od razu zjadłam je w takim wydaniu na kolację wraz z świeżo upieczonym
chlebem. Zaś dziś stawiam na wytrawne śniadanie właśnie z ich udziałem. Usmażyłam jeden gruby gryczany naleśnik, który hojnie wysmarowałam
masłem słonecznikowym i nadziałam
szparagami . Do tego podsmażyłam
pieczarki, dodałam jeszcze
słonecznik i… można zajadać!Proste, bardzo smaczne i zdrowe.

gryczany naleśnik z
masłem słonecznikowym i pieczonymi
szparagami podany z smażonymi
pieczarkami,
słonecznikiem i
pietruszkąbuckwheat pancake with sunflower butter and baked asparagus served with fried champignons, sunflower seeds and parsleySkładniki:naleśnik :

3 kopiaste łyżki
mąki gryczanej1/2 szklanki
mleka roślinnego z
wodą 1:1
pieprz,
sól morskaszczypta słodkiej wędzonej
papryki1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej (można pominąć)opcjonalnie: łyżka mielonego
siemienia lnianegoMąkę wymieszać z
przyprawami,
mlekiem i
wodą. Odstawić na chwilę. Smażyć jeden duży naleśnik na dobrze rozgrzanej patelni suchej lub lekko natłuszczonej. Naleśnika przewracać zsuwając go najpierw na talerz. Gotowy przekroiłam na pół, jedna połówkę wysmarowałam
masłem słonecznikowym, na to dodałam
szparagi i przykryłam drugą połową.pieczone
szparagi : kilka umytych
szparagów z odkrojonymi końcami,
pieprz,
sól morska i olej/oliwa –
szparagi ułożyć na papierze do pieczenia, przyprawić i skropić olejem/oliwą – pokryć każdego
szparaga (wymieszać w dłoniach) – piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 15-20 min. w zależności od grubości
szparagówPieczarki podsmażone na
oleju ryżowym przyprawione
pieprzem.Smacznego!Możecie też tak jak ja wczoraj – zjeść
szparagi po prostu z świeżo upieczonym domowym
pieczywem na zakwasie . Mi tyle wystarczyło, by zachwycić się ich smakiem.
Chleb robię praktycznie cały czas z jednego przepisu, tylko zmieniam
mąki i przyznam, że z każdym razem smakuje mi coraz bardziej. Z doświadczenia wiem, że świeży
chleb jest też zawsze mile widziany podczas grillowania 😉

domowy
chleb orkiszowo-żytni na zakwasiehomemade sourdough spelt-rye breadSkładniki:Zaczyn :porządna łyżka (nakarmionego 10-12h wcześniej) zakwasu żytniego

150g
mąki orkiszowej chlebowej 720150g cieplej
wodySkładniki na
chleb :110g
mąki żytniej 2000100g
mąki żytniej chlebowej 720170g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej250ml ciepłej
wody1,5 łyżeczki
soli morskiejopcjonalnie: 1/2 łyżeczki
suszonych drożdży (gdy zakwas jest jeszcze
młody)Przygotowanie identyczne jak tutaj (najlepszy przepis! ;))*Czasem robię też w całości z
mąki pełnoziarnistej orkiszowej, czyli 380g 😉Jeszcze pomysł na szybki obiad –
makaron z pesto ! Pesto na raz. Z ulubionych składników –
pietruszki oraz
suszonych pomidorów, do tego chrupiące prażone
pestki dyni,
płatki drożdżowe, oczywiście
czosnek i oliwa/nierafinowany
olej . Wymieszać z ugotowanym
makaronem i obiad gotowy – delicje!
makaron kukurydziany z
pietruszkowym pesto z
suszonymi pomidoramicorn pasta with parsley pesto with dried tomatoes100g
makaronu kukurydzanego (porcja)pesto (jedna porcja):spora garść świeżej
pietruszki (ok. szklanki)

1/2 lub jeden cały ząbek
czosnku1-2 łyżki uprażonych pestek dyniłyżka
oliwy lub
oleju nierafinowanego (tu: z
orzechów włoskich, bo nie miałam
oliwy ;))4
suszone pomidory (wcześniej namoczone w gorącej wodzie; jak są w
oleju to nie trzeba)łyżka
płatków drożdżowychłyżeczka
skórki z cytryny (wyszorowana, wyparzona)kilka łyżek
wody lub więcej
olejupieprz,
sól morskaMakaron ugotować. Pesto zmiksować w blenderze z ostrzem w kształcie litery S. Gotowy
makaron wymieszać z całym pesto. Smacznego!Rozpoczęła się Majówka – czas odpoczynku, grillowania i spędzania czasu z rodziną czy znajomymi. Jak domyślić się można, u mnie będzie wyglądać ona nieco inaczej, gdyż matury już w poniedziałek, a mnie wczoraj Dziady po prostu ‚pokonali’, zapadłam w głęboki sen (ojjj, było już zbyt późno…) 😀 Także jeszcze trochę czasu mam zamiar poświęcić na powtórki, a Wam chcę życzyć przyjemnych i
słonecznych, wolnych majowych dni