Wykonanie
Kokosowa stracciatella w formie gęstej, nocnej jogurtowej owsianki . Odwiedzając ostatnio wegański sklep do koszyka trafił
kokosowy jogurt sojowy, a ja z niecierpliwością czekałam aż go wypróbuję. Dziś dodał lekkiej, kremowej konsystencji mojemu śniadaniu i oczywiście niezastąpiony aromat
kokosa. Dodałam też
wiórki kokosowe by jeszcze podkreślić ten smak.
Słodycz zawdzięczam słodkim
daktylom oraz dojrzałemu bananowi, zaś jeszcze więcej zdrowia dodają ziarnka chia . Jak stracciatella to w środku oczywiście wiórki
gorzkiej czekolady . A co na ‚szczycie’? Ciepłe
truskawki, jeszcze z zeszłego sezonu, oraz kremowe
masło migdałowe .
„nocna” jogurtowa owsianka „kokosowa stracciatella” z chia,
daktylami i
bananem podana z
masłem migdałowym i ciepłymi
truskawkamiovernight
joghurt ‚coconut stracciatella’ oatmeal with chia, dates and
banana served with almond butter and warmed strawberriesSkładniki:5 łyżek
płatków owsianychłyżka nasion chia1/3 szklanki
mleka roślinnego (tu: owsiane)4 czubate łyżki
kokosowego jogurtu sojowego bez
cukrukilka posiekanych
daktyliłyżka wiórek
kokosowychgorzka czekolada – dowolna ilość (tu: 92%)1/2 dojrzałego
banana (lub cały)
Płatki owsiane wymieszać z chia, wiórkami,
daktylami,
mlekiem oraz
jogurtem. Do tego zetrzeć kostkę czy też więcej, ulubionej
gorzkiej czekolady. Połączyć skladniki i wstawić całość na noc do lodówki. Rano dodać rozgniecionego
banana. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Poza tym, mam dla Was (znowu) pomysł na obiad! Tym razem z wykorzystaniem
BIO tofu marynowanego w sosie tamari, nowość firmy polsoja .
Tofu to jest wędzone i dla mnie ma bardzo podobny smak do niego, aczkolwiek ma też w sobie to ‚coś’ co dodaje mu charakteru 😉 Dodałam je do ciecierzycowej potrawki z
jarmużem i boczniakami . Całość świetnie się zgrała, a dzięki
tofu miała lekko wędzony posmak. To dosyć prosta potrawa, szybka w przygotowaniu, a do tego pełna aromatu i zdrowia.
pomidorowa potrawka z
ciecierzycą, boczniakami,
tofu marynowanym w sosie tamari oraz
jarmużemtomato stew with chickpea, oyster mushrooms,
tofu marinated in tamari sauce and kaleSkładniki:1/2
cebuliząbek
czosnku3 średnie boczniaki (delikatnie obmyć)100g
BIO tofu marynowanego w sosie tamari100g ugotowanej (lub z puszki)
ciecierzycyspora garść
jarmużułyżka
koncentratu pomidorowego100g passaty pomidorowej (przecier)
przyprawy:
pieprz,
sól morska, kumin, słodka wędzona
papryka,
majeranek, mielona
kolendra, cząber,
suszona pietruszkaCebulę i
czosnek drobno posiekać. Smażyć na
oleju. Dodać pokrojone w kostkę boczniaki, smażyć aż będą delikatnie i miękkie, lekko przyrumienione. Następnie dodać pokrojone w drobną kosteczkę
tofu i dalej smażyć. Po czasie dodać
jarmuż,
potem ciecierzycę, passatę oraz koncentrat i odrobinę
wodę, by całość nie była zbyt lepka i gęsta. Oczywiście na koniec dodać też wszystkie
przyprawy. Dusić chwilę na małym ogniu. Podawać z dowolnymi dodatkami np.
pieczywem. Smacznego!
Tutaj więcej 😉Dziś jakoś tak ponuro i deszczowo. Jednak energię mam i zaraz wybywam, by zmierzyć się z rozszerzoną geografią, trzy godziny… Damy radę!Miłej środy!