ßßß Cookit - przepis na Kokosowa stracciatella i tofu w tamari.

Kokosowa stracciatella i tofu w tamari.

nazwa

Wykonanie

Kokosowa stracciatella w formie gęstej, nocnej jogurtowej owsianki . Odwiedzając ostatnio wegański sklep do koszyka trafił kokosowy jogurt sojowy, a ja z niecierpliwością czekałam aż go wypróbuję. Dziś dodał lekkiej, kremowej konsystencji mojemu śniadaniu i oczywiście niezastąpiony aromat kokosa. Dodałam też wiórki kokosowe by jeszcze podkreślić ten smak. Słodycz zawdzięczam słodkim daktylom oraz dojrzałemu bananowi, zaś jeszcze więcej zdrowia dodają ziarnka chia . Jak stracciatella to w środku oczywiście wiórki gorzkiej czekolady . A co na ‚szczycie’? Ciepłe truskawki, jeszcze z zeszłego sezonu, oraz kremowe masło migdałowe .
„nocna” jogurtowa owsianka „kokosowa stracciatella” z chia, daktylami i bananem podana z masłem migdałowym i ciepłymi truskawkami
overnight joghurt ‚coconut stracciatella’ oatmeal with chia, dates and banana served with almond butter and warmed strawberries
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
łyżka nasion chia
1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane)
4 czubate łyżki kokosowego jogurtu sojowego bez cukru
kilka posiekanych daktyli
łyżka wiórek kokosowych
gorzka czekolada – dowolna ilość (tu: 92%)
1/2 dojrzałego banana (lub cały)
Płatki owsiane wymieszać z chia, wiórkami, daktylami, mlekiem oraz jogurtem. Do tego zetrzeć kostkę czy też więcej, ulubionej gorzkiej czekolady. Połączyć skladniki i wstawić całość na noc do lodówki. Rano dodać rozgniecionego banana. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Poza tym, mam dla Was (znowu) pomysł na obiad! Tym razem z wykorzystaniem BIO tofu marynowanego w sosie tamari, nowość firmy polsoja . Tofu to jest wędzone i dla mnie ma bardzo podobny smak do niego, aczkolwiek ma też w sobie to ‚coś’ co dodaje mu charakteru 😉 Dodałam je do ciecierzycowej potrawki z jarmużem i boczniakami . Całość świetnie się zgrała, a dzięki tofu miała lekko wędzony posmak. To dosyć prosta potrawa, szybka w przygotowaniu, a do tego pełna aromatu i zdrowia.
pomidorowa potrawka z ciecierzycą, boczniakami, tofu marynowanym w sosie tamari oraz jarmużem
tomato stew with chickpea, oyster mushrooms, tofu marinated in tamari sauce and kale
Składniki:
1/2 cebuli
ząbek czosnku
3 średnie boczniaki (delikatnie obmyć)
100g BIO tofu marynowanego w sosie tamari
100g ugotowanej (lub z puszki) ciecierzycy
spora garść jarmużu
łyżka koncentratu pomidorowego
100g passaty pomidorowej (przecier)
przyprawy: pieprz, sól morska, kumin, słodka wędzona papryka, majeranek, mielona kolendra, cząber, suszona pietruszka
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Smażyć na oleju. Dodać pokrojone w kostkę boczniaki, smażyć aż będą delikatnie i miękkie, lekko przyrumienione. Następnie dodać pokrojone w drobną kosteczkę tofu i dalej smażyć. Po czasie dodać jarmuż, potem ciecierzycę, passatę oraz koncentrat i odrobinę wodę, by całość nie była zbyt lepka i gęsta. Oczywiście na koniec dodać też wszystkie przyprawy. Dusić chwilę na małym ogniu. Podawać z dowolnymi dodatkami np. pieczywem. Smacznego!
Tutaj więcej 😉
Dziś jakoś tak ponuro i deszczowo. Jednak energię mam i zaraz wybywam, by zmierzyć się z rozszerzoną geografią, trzy godziny… Damy radę!
Miłej środy!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/05/kokosowa-stracciatella-i-tofu-w-tamari.html