ßßß
czekoladowo-kokosowy pudding z tapioki podany z musem bananowo-orzechowymchocolate-coconut tapioca pudding served with banana-peanut butter mousse
Składniki:50g tapioki (3-4 łyżki)1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)1/4 szklanki wody1/4 szklanki mleczka kokosowegołyżka wiórek kokosowychłyżka syropu klonowego2-3 kostki gorzkiej czekolady (tu: 99%)mielona waniliaTapiokę zalać na noc mlekiem, wodą oraz mleczkiem. Rano dodać wanilię, syrop oraz wiórki i gotować do gęstości, aż kuleczki staną się przeźroczyste. Pod koniec wmieszać rozdrobnioną gorzką czekoladę i jeszcze chwilę podgotować aż się rozpuści. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Wracając do wczoraj…porządnie wypoczęłam! Tego mi było trzebaCzłowiek ma wtedy dużo czasu na rozmyślanie, a żeby trochę zagłuszyć te myśli zabrałam się za to co uwielbiam robić, szczególnie w soboty – usmażyłam naleśniki. Z mąki z ciecierzycy nadziane hummusem idealnym, pieczonym batatem oraz marchwią . Smakowały nieziemsko!
naleśniki z mąki z ciecierzycy podane z hummusem, pieczonym batatem oraz marchwią, pietruszką i słodką wędzoną paprykąchickpea flour crepes stuffed with hummus, baked sweet potato and carrot, parsley and smoked sweet pepper
naleśniki :1/2 szklanki mąki z ciecierzycyok. 3/4 szklanki wodyWymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelni. Można dodać do nich zioła i przyprawy np. suszoną pietruszkę.pieczony batat i marchew : batata oraz marchew obrać i pokroić w plastry; wymieszać z słodką wędzoną papryką, suszoną pietruszką, kminkiem, pieprzem, cynamonem oraz oliwą (z wytłoczyn lub olejem) i piec w 200 stopniach ok. 20 min. w zależności od wielkości kawałków.Naleśniki nadziewać hummusem, na to nałożyć pieczone warzywa, posypać słodką wędzoną papryką i świeżą pietruszką. Smacznego!Udanej niedzieli!