Wykonanie
Słodki niedzielny poranek – ciepły
czekoladowy pudding z tapioki z
kokosową nutą. Gotowana z dodatkiem
mleczka kokosowego i wiórek smakuje najlepiej! Oczywiście, jak z
czekoladą to tylko gorzka, ulubiona 99%Podałam go z musem z słodkiego dojrzałego
banana oraz naturalnego
masła orzechowego z kawałkami
orzechów. Obłędne połączenie smaków, niczym deserDawno nie
jadłam tapioki, chyba ostatnim razem zeszłego roku w wakacje. Zdecydowanie częściej muszę ją przyrządzać. Uwielbiam tą przyjemną, gęstą konsystencję mięciutkich kuleczek.
czekoladowo-
kokosowy pudding z tapioki podany z musem
bananowo-
orzechowymchocolate-coconut tapioca
pudding served with
banana-peanut butter mousse
Składniki:50g tapioki (3-4 łyżki)1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu:
sojowe)1/4 szklanki
wody1/4 szklanki
mleczka kokosowegołyżka wiórek
kokosowychłyżka
syropu klonowego2-3 kostki
gorzkiej czekolady (tu: 99%)mielona
waniliaTapiokę zalać na noc
mlekiem,
wodą oraz mleczkiem. Rano dodać
wanilię,
syrop oraz wiórki i gotować do gęstości, aż kuleczki staną się przeźroczyste. Pod koniec wmieszać rozdrobnioną
gorzką czekoladę i jeszcze chwilę podgotować aż się rozpuści. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Wracając do wczoraj…porządnie wypoczęłam! Tego mi było trzebaCzłowiek ma wtedy dużo czasu na rozmyślanie, a żeby trochę zagłuszyć te myśli zabrałam się za to co uwielbiam robić, szczególnie w soboty – usmażyłam naleśniki. Z
mąki z
ciecierzycy nadziane hummusem idealnym, pieczonym
batatem oraz marchwią . Smakowały nieziemsko!
naleśniki z
mąki z
ciecierzycy podane z hummusem, pieczonym
batatem oraz marchwią,
pietruszką i słodką wędzoną
paprykąchickpea
flour crepes stuffed with hummus, baked sweet potato and carrot, parsley and smoked sweet pepper
naleśniki :1/2 szklanki
mąki z
ciecierzycyok. 3/4 szklanki
wodyWymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelni. Można dodać do nich
zioła i
przyprawy np.
suszoną pietruszkę.pieczony
batat i
marchew :
batata oraz
marchew obrać i pokroić w plastry; wymieszać z słodką wędzoną
papryką,
suszoną pietruszką,
kminkiem,
pieprzem,
cynamonem oraz
oliwą (z wytłoczyn lub
olejem) i piec w 200 stopniach ok. 20 min. w zależności od wielkości kawałków.Naleśniki nadziewać hummusem, na to nałożyć pieczone warzywa, posypać słodką wędzoną
papryką i świeżą
pietruszką. Smacznego!Udanej niedzieli!