ßßß
drożdżowe gofry orkiszowo-owsiane z gorzką czekoladą (92%), jagodami, prażonymi wiórkami kokosa i siekanymi migdałami; gorzką czekoladą, masłem orzechowym crunchy (100%), bananem oraz świeżymi daktylamispelt and oat flour yeast waffles with dark chocolate (92%), blueberries, toasted desiccated coconut and chopped almonds; dark chocolate, crunchy peanut butter (100%), banana and fresh datesSkładniki:czubata 1/2 szklanki mąki (orkiszowa i owsiana 2:1) 60-70g
łyżeczka cukru kokosowegołyżeczka aktywnych drożdży suszonychok. 1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego (tu: sojowe)łyżeczka oleju kokosowego (rozpuszczony z mlekiem)Wymieszać ze sobą suche skladniki. Następnie dodać cieple mleko z olejem. Przykryć i odstawić w cieple miejsce na min. 30 min. Po czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smażyć gofry w dobrze nagrzanej gofrownicy (opcjonalnie lekko wysmarowanej olejem). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Naleśniki! Tak, były wczoraj, w końcu naleśnikowa sobota – tradycja zachowanaPokombinowałam trochę i stworzyłam „hummusowe” wydanie 😀 To znaczy – same naleśniki są z mąki z ciecierzycy, zaś nadzienie przygotowane niczym hummus – z tahini, czosnkiem oraz sokiem z cytryny . Jednak bez ciecierzycy, która jest już w naleśnikach, a z pieczonej marchwi i słodkiego ziemniaka z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki .
naleśniki z mąki z ciecierzycy podane z hummusem z pieczonej marchwi oraz batata z słodką wędzoną paprykąchickpea crepes with baked carrot and sweet potato hummus with sweet smoked pepperSkładniki:
naleśniki : 4 łyżki mąki z ciecierzycy, 1/2 szklanki wody i mleka (1:1), suszona pietruszka i pieprz – wymieszać i odstawić na co najmniej 30 min. Po czasie smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej lub suchej patelni.nadzienie : mały batat oraz spora marchew – pokroić w grubą kostkę, przyprawić słodką wędzoną papryką, solą morską oraz pieprzem i wymieszać z łyżką oliwy – piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Ostudzić. Po czasie zmiksować z łyżką tahini, łyżeczką soku z cytryny, ząbkiem czosnku (lub mniej), pieprzem, słodką wędzoną papryką (nigdy za wiele :D)Gotowe naleśniki nadziać przygotowanym ‚hummusem’. Smacznego!Jeszcze jedno?! Domowe pieczywo . Upiekłam wczoraj żytni chleb na zakwasie . Nie raz już robiłam przeróżne chleby lecz potem na jakiś czas przestałam. Tydzień temu wyhodowałam nowy zakwas i zaczynam kolejną domową produkcję chleba. Szczerze przyznam, że wczoraj upiekłam najlepszy jaki dotąd zrobiłam – polecam!Mięciutki z chrupiącą skórką i ten zapach w domu – niezastąpiony!
domowy chleb żytni na zakwasiehomemade sourdough rye breadOkej, to by było na tyle! Miłej niedzieliPozytywnie powitajmy Marzec !