Wykonanie
Na niedzielne śniadanie uaktywniam
drożdże i wyciągam gofrownicę. Smażę swoje ulubione gofry – lekkie, grube i puszyste! Z
mąki orkiszowej oraz owsianej . Do tego bardzo słodkie dodatki. Jeden z topiącą się pod wpływem ciepła
gorzką czekoladą, letnimi
jagodami oraz aromatycznymi prażonymi wiórkami
kokosa i kawałkami
migdałów . Drugi zaś nie tylko z
gorzką czekoladą, ale również chrupiącym
masłem orzechowym, słodkim
bananem i dużymi, lepkimi świeżymi
daktylami . Zasłodzenie z rana, ale jakie smaczne i zdrowe – takiej energii na dziś mi potrzeba!
drożdżowe gofry orkiszowo-owsiane z
gorzką czekoladą (92%),
jagodami, prażonymi wiórkami
kokosa i siekanymi
migdałami;
gorzką czekoladą,
masłem orzechowym crunchy (100%),
bananem oraz świeżymi
daktylamispelt and oat
flour yeast waffles with dark chocolate (92%), blueberries, toasted desiccated coconut and chopped almonds; dark chocolate, crunchy peanut butter (100%),
banana and fresh datesSkładniki:czubata 1/2 szklanki
mąki (orkiszowa i owsiana 2:1) 60-70g

łyżeczka
cukru kokosowegołyżeczka aktywnych
drożdży suszonychok. 1/2 szklanki ciepłego
mleka roślinnego (tu:
sojowe)łyżeczka
oleju kokosowego (rozpuszczony z
mlekiem)Wymieszać ze
sobą suche skladniki. Następnie dodać cieple
mleko z
olejem. Przykryć i odstawić w cieple miejsce na min. 30 min. Po czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smażyć gofry w dobrze nagrzanej gofrownicy (opcjonalnie lekko wysmarowanej
olejem). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Naleśniki! Tak, były wczoraj, w końcu naleśnikowa sobota – tradycja zachowanaPokombinowałam trochę i stworzyłam „hummusowe” wydanie 😀 To znaczy – same naleśniki są z
mąki z
ciecierzycy, zaś nadzienie przygotowane niczym hummus – z tahini,
czosnkiem oraz
sokiem z cytryny . Jednak bez
ciecierzycy, która jest już w naleśnikach, a z pieczonej
marchwi i słodkiego
ziemniaka z dodatkiem słodkiej wędzonej
papryki .

naleśniki z
mąki z
ciecierzycy podane z hummusem z pieczonej
marchwi oraz
batata z słodką wędzoną
paprykąchickpea crepes with baked carrot and sweet potato hummus with sweet smoked pepperSkładniki:

naleśniki : 4 łyżki
mąki z
ciecierzycy, 1/2 szklanki
wody i
mleka (1:1),
suszona pietruszka i
pieprz – wymieszać i odstawić na co najmniej 30 min. Po czasie smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej lub suchej patelni.nadzienie : mały
batat oraz spora
marchew – pokroić w grubą kostkę, przyprawić słodką wędzoną
papryką,
solą morską oraz
pieprzem i wymieszać z łyżką
oliwy – piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Ostudzić. Po czasie zmiksować z łyżką tahini, łyżeczką
soku z cytryny, ząbkiem
czosnku (lub mniej),
pieprzem, słodką wędzoną
papryką (nigdy za wiele :D)Gotowe naleśniki nadziać przygotowanym ‚hummusem’. Smacznego!Jeszcze jedno?! Domowe
pieczywo . Upiekłam wczoraj
żytni chleb na zakwasie . Nie raz już robiłam przeróżne
chleby lecz
potem na jakiś czas przestałam. Tydzień temu wyhodowałam nowy zakwas i zaczynam kolejną domową produkcję
chleba. Szczerze przyznam, że wczoraj upiekłam najlepszy jaki dotąd zrobiłam – polecam!Mięciutki z chrupiącą skórką i ten zapach w domu – niezastąpiony!

domowy
chleb żytni na zakwasiehomemade sourdough rye breadOkej, to by było na tyle! Miłej niedzieliPozytywnie powitajmy Marzec !
