Wykonanie
Leniwy sobotni poranek, wolne, chwile odpoczynku – czego chcieć więcej… placuszki! Niczym te babcine, racuchy na drożdżach. Koniecznie z dużą ilością
jabłka . Naturalnie słodkie, posypane tylko prażonymi
płatkami migdałów i oprószone
cynamonem . Mięciutkie, puszyste, rozpływające się w ustach

owsiano-orkiszowe racuchy
drożdżowe z
jabłkiem podane z prażonymi
płatkami migdałówoat-spelt yeast pancakes with apple served with toasted alomnd flakesSkładniki:3 łyżki
mąki owsianej + 3 łyżki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej (czubata 1/2 szkl.)łyżeczka
drożdży suszonych, aktywnych

łyżeczka
cukru kokosowegocynamon (tu: Cejloński)średnie
jabłko1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu:
sojowe)
olej kokosowy ok. łyżeczki lub mniejWymieszać ze
sobą suche składniki. Następnie połączyć z ciepłym
mlekiem oraz rozpuszczonym w nim
olejem. Odstawić na co najmniej 30 min. Po czasie wymieszać z pokrojonym w drobną kosteczkę
jabłkiem i smażyć pod przykryciem, z obu stron, ok. 5-10 min. Smacznego!Jak na złość rano jest zbyt ciemno, tak ponuro za oknem i trzeba się wygimnastykować by zrobić zdjęcia. Coś tam się udało… trudno, nie są najlepsze, ale królują na nich placki i to najważniejszeUdanego weekendu!
