Wykonanie
Dzisiaj znowu na zielono. Nie mogłam się powstrzymać. Tak pięknie na dworze, że musiałam przenieść lato na talerz. A zresztą, warto jeść zielone warzywa, gdyż bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Czy wiecie, że zielony kolor nadaje im chlorofil, który wspomaga oczyszczanie naszego organizmu i chroni go przed wchłanianiem toksyn z powietrza? Co istotne, ma on działanie przeciwutleniające. Niszczy wole rodniki, odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i rozwój chorób, w tym nowotworów. Dodatkowo jedzenie zielonego zapobiega anemii. A poza tym, wszystko co zielone jest po prostu pyszne! Skusicie się na taką prostą, aczkolwiek smakowitą sałatkę?

wegański bezglutenowyLetni talerz obfitości( 2 porcje)- 250 g
bobu- 1 dojrzałe
awokado- garść
groszku cukrowego- ok. 10
rzodkiewek- 1
kalarepa- 1
cukinia- duża garść
rukoli- duża garść
roszponkiUmyty b ób gotuję w wodzie do miękkości (ok. 10-15 min). Należy pamiętać, że wrzucamy go do zimnej
wody i gotujemy pod przykryciem. Ugotowany
bób odcedzam na sitku, przelewam zimną
wodą, obieram i pozostawiam do ostudzenia.
Awokado kroję na kawałki,
rzodkiewki na plasterki.
Kalarepę obieram i kroję na cienkie plasterki, a
potem na mniejsze kawałki.
Cukinię przy pomocy obieraczki do warzyw, kroję w cienkie, długie paski (jeśli
cukinia jest duża, przekrawa paski na węższe).
Rukolę,
roszponkę cukinię mieszam z
miodowo-
musztardowy sos vinegrette z dodatkiem
białego wina*. Przekładam na talerze. Na górze układam pozostałe warzywa. Całość posypuję świeżym
tymiankiem.Smacznego!*
Miodowo-
musztardowy sos vinegrette z dodatkiem
białego wina- 1 łyżka
octu winnego- 3 łyżki
oliwy- 1 łyżka
miodu (weganie mogą zastąpić go
brązowym cukrem bądź innym "słodzidłem")- 1-2 łyżki
białego wina- 1 łyżeczka
musztardy Dijon- szczypta
soli morskiej- świeżo zmielony
pieprzWszystkie składniki dokładnie mieszam.