ßßß
wegańskie(ok. 15 sztuk)- ok. 15 arkuszy papieru ryżowego- pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g) ugotowanych na parze i pokrojonych na mniejsze kawałki- 2-3 buraki ugotowane lub upieczone - pokrojone w słupki- 2 małe sałaty rzymskie - koniecznie, by miały małe liście- 2-3 małe marchewki- pokrojone w słupki- 1 ogórek - pozbawiony pestek i pokrojony w słupki- 1 kalarepa - pokrojona w słupki- garść świeżych liści kolendry- garść świeżych liści miętyorientalna pasta z awokado:- 2 małe awokado lub 1 duże (200 g)- 2 łyżki sosu Tamari- sok z 1 małej limonki- 1 ząbek czosnku- 1 łyżeczka syropu z agawy- 1 łyżeczka octu winnego- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru- szczypta chili- sól, pieprzKażdy płat papieru ryżowego moczę kilka sekund w letniej wodzie. Nie warto moczyć kilku papierów na raz, ponieważ zwykle kończy się to ich posklejaniem.Namoczony płat układam na papierze do pieczenia. Najpierw kładę na nim pokrojoną w słupki marchewkę, buraki, kalarepę i szparagi (tak by warzywa wystawały ponad górną granicę papieru). Następnie układam łyżkę pasty z awokado, liście kolendry i mięty, pokrojoną w słupki rzodkiewkę i ogórka. Na końcu 1-2 liście sałaty.Najpierw składam prawy dłuższy bok, potem górny i dolny, zawijając go ku prawemu boku. Podobnie postępuję w pozostałymi spring rollsami. Serwuję z orientalnym sosem migdałowo-sezamowym* .Pycha!* Orientalny sos migdałowo-sezamowy:- 1/2 szklanki mielonych migdałów- 1 ząbek czosnku- 2 i 1/2 łyżki Tamari- 2 i 1/2 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / innego słodu- 4-5 łyżek przegotowanej wody - tyle, by uzyskać idealną dla Was konsystencję- sok z 1 i 1/2 limonki- szczypta mielonego imbiru- szczypta chili- sól do smakuWszystkie składniki blenduję na gładką masę.