ßßß
wegańska bezglutenowa(2 porcje)- 1 pokrojona w kostkę cebula- 2 poszatkowane ząbki czosnku- 1 puszka pomidorów całych w zalewie (400g)- 2 pomidory pokrojone w kostkę- 1 łyżeczka mielonego tymianku- 1 łyżeczka kurkumy- szczypta gałki muszkatołowej- szczypta brązowego cukru- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)- 3/4 szklanki żółtej soczewicy- 1/2 awokado pokrojonego w kostkę i delikatnie spryskane sokiem z cytryny- 125 ml jogurtu sojowego- sól, pieprz do smaku- olej roślinny- po podania: świeża natka pietruszkiW wysokim garnku podsmażam cebule. Gdy się zeszkli dodaję posiekane drobno ząbki czosnku. Chwilę smażę uważając, by czosnek się nie przypalił.Następnie dodaję puszkę pomidorów, pomidory, cukier, przyprawy, płatki drożdżowe i soczewicę. Przykrywam i duszę na małym ogniu ok. 30-40 min. W razie potrzeby dolewam odrobinę wody.Gdy soczewica jest gotowa, próbuję ją i w razie potrzeby doprawiam.Nakładam danie do miseczek. Na górze kładę 1-2 łyżki jogurtu sojowego i kilka kawałków awokado. Całość posypuję świeżo zmielonym pieprzem i poszatkowaną natką pietruszki.Smacznego!