ßßß Cookit - przepis na Potrawka z żółtej soczewicy w towarzystwie jogurtu sojowego i awokado

Potrawka z żółtej soczewicy w towarzystwie jogurtu sojowego i awokado

nazwa

Wykonanie

Są produkty, które mogłabym jeść codziennie. Aż do znudzenia. Aż do przejedzenia. Są okresy, gdy nie widzę nic poza danym składnikiem. Całe tygodnie skupiam się na kaszy jaglanej, fasoli czy cieciorce. Okresy fascynacji ko ńczą się, gdy na dany dzień uważam, że owy składnik wyeksponowałam do końca lub inny bardziej interesujący pojawi się na horyzoncie. Tak, przyznaję się - jestem maniaczką kulinarną i wcale się tego nie wstydzę :p W ostatnim czasie króluje u mnie soczewica. Całym sercem pokochałam wszystkie jej rodzaje - zieloną, czerwoną, brązową, żółtą i czarną. Codziennie na nowo zaskakuje mnie soczewicowy smak. Zadziwiają możliwości, jakie daje mi ona w kuchni . Bo soczewica to nie tylko zdrowie i białko. To po prostu smak. Czysty, wyjątkowy, uzależniający...
Dziś u mnie ta mniej doceniana, ale i równie smaczna - soczewica żółta, która wyróżnia się niezwykłą delikatnością. Bardzo szybko się ją gotuję i co istotne, nie wymaga namaczania. Gwarantuje, że raz spróbowana dołączy na stałe do waszego kulinarnego repertuaru.
wegańska bezglutenowa
(2 porcje)
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 2 poszatkowane ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów całych w zalewie (400g)
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta brązowego cukru
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
- 3/4 szklanki żółtej soczewicy
- 1/2 awokado pokrojonego w kostkę i delikatnie spryskane sokiem z cytryny
- 125 ml jogurtu sojowego
- sól, pieprz do smaku
- olej roślinny
- po podania: świeża natka pietruszki
W wysokim garnku podsmażam cebule. Gdy się zeszkli dodaję posiekane drobno ząbki czosnku. Chwilę smażę uważając, by czosnek się nie przypalił.
Następnie dodaję puszkę pomidorów, pomidory, cukier, przyprawy, płatki drożdżowe i soczewicę. Przykrywam i duszę na małym ogniu ok. 30-40 min. W razie potrzeby dolewam odrobinę wody.
Gdy soczewica jest gotowa, próbuję ją i w razie potrzeby doprawiam.
Nakładam danie do miseczek. Na górze kładę 1-2 łyżki jogurtu sojowego i kilka kawałków awokado. Całość posypuję świeżo zmielonym pieprzem i poszatkowaną natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/01/potrawka-z-zotej-soczewicy-w.html