Wykonanie
Topinambur . Brzmi ciekawie, oryginalnie, intrygująco? Mam nadzieję, że nie! To pyszne warzywo musi znaleźć się w Waszym repertuarze przepisów kulinarnych, a w szczególności zrobione z niego wegańskie risotto !Topinambur, warzywo na długo zapomniane, dziś wraca do łask. Coraz częściej pojawia się na bazarkach, przynajmniej tych ekologicznych. Cieszy mnie to bardzo, gdyż topinambur
daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości. Co najistotniejsze, jest on naprawdę pyszny. Potrafi urzec swych oryginalnym, charakterystycznym smakiem.Dziś na blogu mam Wam do zaoferowania wegańskie i bezglutenowe risotto z topinamburem . Proste w wykonaniu, zniewalające smakiem. Na wierzchu wzbogacone chrupiącymi przysmażonymi kawałkami topinamburu, które wspaniale kontrastują z kremową strukturą risotta. Pycha!
wegańskie(2 porcje)- 2 małe
cebule- 2 ząbki
czosnku- 150 g
ryżu arborio- 1 szklanka
wytrawnego białego wina- 1/2 kostki
bulionu warzywnego ekologicznego- 1 łyżka
octu balsamicznego- 1 łyżeczka świeżego
tymianku- 500 g topinamburu- duża szczypta świeżo startej
gałki muszkatołowej- 1 i 1/2 łyżki nieaktywnych
płatków drożdżowych-
olej-
sól,
pieprz- do podania: świeża
natka pietruszkiTopinambur szoruję pod bieżącą
wodą. 1/2 gotuję do miękkości w wodzie lub w piekarniku
parowym. Ugotowany topinambur obieram ze skóry. Jego miąższ przekładam do malaksera.W 500 ml gorącej
wody rozpuszczam 1/2 kostki
bulionu warzywnego.
Bulion posłuży do "podlewania" naszego
ryżu. Możliwe, że nie wykorzystamy całości.Do malaksera z miąższem z ugotowanego topinambura dodaję 3 łyżki
bulionu, świeżo startą
gałkę muszkatołową,
sól i
pieprz. Całość blenduję na gładką masę.Na
oleju podsmażam pokrojone w kostkę
cebule. Gdy
cebula się zeszkli dodaję 2 ząbki
czosnku. Chwilę podsmażam. Wrzucam
ryż, mieszam i dodaję
wino.Gdy
wino odparuje dodaję zblendowaną masę z topinamburu i dolewam chochelkę
bulionu. Co istotne,
bulion, który dolewamy powinien cały czas być ciepły, najlepiej więc trzymać go na ciepłym palniku. Teraz przez cały czas gotowania, jak
ryż wchłonie cały
bulion dodaję jego kolejną porcję, pamiętając by co jakiś czas zamieszać potrawę. Czynność tą powtarzam do czasu aż
ryż zmięknie. Trwa to ok. 18 min.W międzyczasie do gotującego się
ryżu dodaję nieaktywne
płatki drożdżowe,
sól i
pieprz.W czasie, gdy
ryż się gotuję drugą część topinamburu kroję na dosyć cienkie kawałki i podsmażam na
oleju na chrupko.Jeśli risotto jest już gotowe, wykładam je na talerze. Na górze risotto układam podsmażone części topinamburu. Całość posypuję
natką pietruszki i świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego!!!