Wykonanie
Lubicie
buraki ? Ja uwielbiam!Mogłabym je jeść codziennie.
Burak jest idealny na tą
porę roku, gdyż ma właściwości lecznicze, które pomogą nam uchronić się przed chorobami. Zawiera on antocyjany, które m.in. zwiększają naszą odporność. Już jedna szklanka soku z
buraka dziennie obroni nas przed przeziębieniem i
doda sił. To może podwójna dawka mocy w postaci wegańskiego buraczanego risotto ?Bo
burak t o nie tylko zdrowe, ale i wdzięczne warzywo, które można wykorzystać na tysiące pysznych sposobów.Jakich?Z
burakiem można zrobić praktycznie wszystko!
Soki, ciasta, desery, sałatki,
makarony, tarty, zupy,
konfitury... Mogłabym wymieniać bez końca...Dodatkowo,
burak nie tylko jest tani, ale także się świetnie przechowuje.Dzisiaj proponuję wykorzystać
buraka jako główny składnik wegańskiego risotto .
Burak sprawdzi się tu doskonale, gdyż wspaniale zagęści nasze danie, czyniąc je nieco lżejszym o zdrowszym. Każdy nie-weganin powie, że nie da się zrobić idealnego risotto bez użycia
masła i dużej ilości
parmezanu. Odpowiem nieskromnie - niech spróbuje tego roślinnego przepisu,
potem możemy podyskutować. ;pA na deser może wegańskie Brownie
migdałowe z
burakiem i karmelem
daktylowym ?
Wegańskie buraczane risotto(2 porcje)- 2 małe
cebule- 2 ząbki
czosnku- 150 g
ryżu arborio*- 1 szklanka
wytrawnego białego wina- 1 kostka
bulionu warzywnego ekologicznego- 1 łyżka
octu balsamicznego- 1 łyżeczka świeżego
tymianku- 5 upieczone (bądź ugotowane)
buraki- 1 łyżka nieaktywnych
płatków drożdżowych-
oliwa-
sól,
pieprz- do podania: świeży
tymianekW 750 ml gorącej
wody rozpuszczam kostkę
bulionu warzywnego.
Bulion posłuży do "podlewania" naszego
ryżu. Możliwe, że nie wykorzystamy całości.Podsmażam na
oliwie pokrojone w kostkę
cebule. Gdy
cebula się zeszkli dodaję 1 ząbek
czosnku. Chwilę podsmażam i wrzucam
ryż, mieszam i dodaję
wino.Gdy
wino odparuje dolewam chochelkę
bulionu. Co istotne,
bulion, który dolewamy powinien cały czas być ciepły, najlepiej więc trzymać go na ciepłym palniku. Teraz przez cały czas gotowania, jak
ryż wchłonie cały
bulion dodaję jego kolejną porcję, pamiętając by co jakiś czas zamieszać potrawę. Czynność tą powtarzam do czasu aż
ryż zmięknie. Trwa to ok. 18 min.W międzyczasie do gotującego się
ryżu dodaję 3 nieduże
buraki zmiksowane uprzednio z 1 ząbkiem
czosnku,
płatkami drożdżowymi,
solą,
pieprzem, 1 łyżką
octu balsamicznego i 1 łyżeczką świeżego
tymianku.W czasie, gdy
ryż się gotuję podsmażam na
oliwie z odrobiną
octu balsamicznego 2 pokrojone w ćwiartki
buraki.Jeśli risotto jest już gotowe, wykładam je na talerze. Na górze risotto układam podsmażone
buraki. Całość posypuję
tymiankiem i świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego!!!* Koniecznie użyjcie tu specjalnego
ryżu do risotto. Bez niego z dania wyjdzie Wam pyszny pilaf a nie prawdziwe risotto.Jeśli tak jak ja lubisz risotto, zobacz także: Wegańskie risotto z
bobem