ßßß Cookit - przepis na Potrawka z zielonej soczewicy i szpinaku

Potrawka z zielonej soczewicy i szpinaku

nazwa

Wykonanie

Ostatnio w naszej kuchni bardzo często gości soczewica. To produkt idealny na jesień, kiedy ciało pragnie rozgrzewających dań jednogarnkowych. Oprócz właściwości smakowych, soczewica wyróżnia się tym, że jest jedną z ulubionych wegańskich roślin strączkowych - to idealne źródłem białka (aż 28g w 100g). Oprócz tego zawiera błonnik, witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, fosfor, cynk i żelazo. To bomba odżywcza, która powinna być częścią diety każdego weganina, a także i mięsożercy. Jestem pewna, że moja propozycja podania soczewicy zasmakuje każdemu - także i temu mięsożernemu.
wegańska, bezglutenowa
(3 porcje)
- 10 średniej wielkości pomidorów
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- 4 poszatkowane ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka mielonego kuminy
- 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 5 rozłupanych ziarenek kardamonu - utartych w moździerzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki ekologicznego bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- olej ryżowy (lub inny olej roślinny)
- 2 garście świeżego szpinaku
W wysokim garnku na oleju ryżowym podsmażam cebule. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekane drobno ząbki czosnku. Kiedy i one się usmażą, dodaję pokrojone w kostkę pomidory i dokładnie mieszam. Całość duszę pod przykryciem 10 min.
Do pomidorów dodaję przyprawy, soczewicę i 1/2 kostkę ekologicznego bulionu rozpuszczoną w 1 szklance gorącej wody. Przykrywam i duszę na małym ogniu ok. 50-60 min.
Ok. 5 min przed końcem duszenia dodaję porwany na mniejsze kawałki szpinak.
Na koniec próbuję i w razie potrzeby doprawiam.
Smacznego!
Zobacz tak że: Potrawka z soczewicy i cieciorki. Wegańska bomba białkowa!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/10/weganska-potrawka-z-zielonej-soczewicy.html