ßßß
wegańska, bezglutenowa(3 porcje)- 10 średniej wielkości pomidorów- 2 pokrojone w kostkę cebule- 4 poszatkowane ząbki czosnku- 1 czubata łyżeczka mielonego kuminy- 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy- 1 łyżeczka mielonej kolendry- 5 rozłupanych ziarenek kardamonu - utartych w moździerzu- szczypta gałki muszkatołowej- 1 szklanka zielonej soczewicy- 1 szklanka wody- 1/2 kostki ekologicznego bulionu warzywnego- sól, pieprz- olej ryżowy (lub inny olej roślinny)- 2 garście świeżego szpinakuW wysokim garnku na oleju ryżowym podsmażam cebule. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekane drobno ząbki czosnku. Kiedy i one się usmażą, dodaję pokrojone w kostkę pomidory i dokładnie mieszam. Całość duszę pod przykryciem 10 min.Do pomidorów dodaję przyprawy, soczewicę i 1/2 kostkę ekologicznego bulionu rozpuszczoną w 1 szklance gorącej wody. Przykrywam i duszę na małym ogniu ok. 50-60 min.Ok. 5 min przed końcem duszenia dodaję porwany na mniejsze kawałki szpinak.Na koniec próbuję i w razie potrzeby doprawiam.Smacznego!Zobacz tak że: Potrawka z soczewicy i cieciorki. Wegańska bomba białkowa!