Wykonanie
Ostatnio w naszej kuchni bardzo często gości
soczewica. To produkt idealny na jesień, kiedy ciało pragnie rozgrzewających dań jednogarnkowych. Oprócz właściwości
smakowych,
soczewica wyróżnia się tym, że jest jedną z ulubionych wegańskich roślin strączkowych - to idealne źródłem
białka (aż 28g w 100g). Oprócz tego zawiera błonnik, witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, fosfor, cynk i żelazo. To bomba odżywcza, która powinna być częścią diety każdego weganina, a także i mięsożercy. Jestem pewna, że moja propozycja podania
soczewicy zasmakuje każdemu - także i temu mięsożernemu.

wegańska, bezglutenowa(3 porcje)- 10 średniej wielkości
pomidorów- 2 pokrojone w kostkę
cebule- 4 poszatkowane ząbki
czosnku- 1 czubata łyżeczka mielonego kuminy- 1 i 1/2 łyżeczki
kurkumy- 1 łyżeczka mielonej
kolendry- 5 rozłupanych ziarenek
kardamonu - utartych w moździerzu- szczypta
gałki muszkatołowej- 1 szklanka
zielonej soczewicy- 1 szklanka
wody- 1/2 kostki ekologicznego
bulionu warzywnego-
sól,
pieprz-
olej ryżowy (lub inny
olej roślinny)- 2 garście
świeżego szpinakuW wysokim garnku na
oleju ryżowym podsmażam
cebule. Gdy
cebula się zeszkli dodaję posiekane drobno ząbki
czosnku. Kiedy i one się usmażą, dodaję pokrojone w kostkę
pomidory i dokładnie mieszam. Całość duszę pod przykryciem 10 min.Do
pomidorów dodaję
przyprawy,
soczewicę i 1/2 kostkę ekologicznego
bulionu rozpuszczoną w 1 szklance gorącej
wody. Przykrywam i duszę na małym ogniu ok. 50-60 min.Ok. 5 min przed końcem duszenia dodaję porwany na mniejsze kawałki
szpinak.Na koniec próbuję i w razie potrzeby doprawiam.Smacznego!Zobacz tak że: Potrawka z
soczewicy i
cieciorki. Wegańska bomba
białkowa!