ßßß Cookit - przepis na Orzeźwiająca sałatka z bobem, fasolką szparagową i młodymi ziemniaczkami

Orzeźwiająca sałatka z bobem, fasolką szparagową i młodymi ziemniaczkami

nazwa

Wykonanie

(2 porcje)
- ok. 5-7 młodych ziemniaczków
- 300 g żółtej fasolki szparagowej
- ok. 300 g młodego bobu
- garść listków świeżej mięty
- garść listków kolendry
- dwie garście roszponki (lub innej sałaty)
- 1 łyżeczka podprażonego sezamu
- 1 porcja musztardowego sosu vinegrette z dodatkiem białego wina*
Wyczyszczone młode ziemniaczki gotuję w wodzie ok. 10 min. Mają się lekko podgotować. Następnie wkładam je do naczynia ceramicznego (większe ziemniaczki przekrawam na pół), polewam lekko oliwą, solę, dodaję gałązkę rozmarynu i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 10-15 min (jeśli mamy taką możliwość wybieramy opcję grill).
W czasie gdy ziemniaczki są w piekarniku przygotowuję bób i fasolkę szparagową.
Umyty b ób gotuję w wodzie do miękkości (ok. 10-15 min). Należy pamiętać, że wrzucamy go do zimnej wody i gotujemy pod przykryciem. Ugotowany bób odcedzam na sitku, przelewam zimną wodą, pozostawiam do ostygnięcia i obieram.
Obraną fasolkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Trwa to ok. 15 min. Ugotowaną fasolkę odcedzam i pozostawiam na ok. 5 min. by ostygła.
Do przygotowanego w dużej misce musztardowego sosu vinegrette z dodatkiem białego wina wrzucam roszponkę, obrany bób, kolendrę, miętę i fasolkę. Wszystko dokładnie mieszam.
Sałatkę przekładam do talerzy sałatkowych. Kładę na niej połówki upieczonych ziemniaków i posypuję uprażonym sezamem.
Smacznego!
*Musztardowy sos vinegrette z dodatkiem białego wina
- 1 łyżka octu winnego
- 1-2 łyżki białego wina
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli morskiej
- świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/07/orzezwiajaca-saatka-z-bobem-fasolka.html