Wykonanie
Obecna
pora roku dostarcza nam wszelkiego rodzaju pyszności. Czasem jednak mnogość kolorów, zapachów, smaków sprawia, że w głowie pojawia się pustka. Myślałam, że to uczucie jest mi obce, jednak ostatnio i mnie ono spotkało. Zazwyczaj mam tysiące pomysłów na kolacje i czasem żałuję, że jest nas tylko dwoje i to dwoje z dość małymi żołądkami. Ja bym mogła nie wychodzić z kuchni. Czasem muszę się wręcz pilnować, by znów czegoś nowego nie upichcić. Chyba nie ma czegoś takiego jak wypiekoholizm czy kuchniocholizm (?). A szkoda, bo z dumą i satysfakcją powiedziałabym, że jestem wypiekoholiczką. :) Czasem jednak i moja kulinarna energia się wyczerpuję. Muszę wtedy odpocząć, naładować akumulatory, jednak i wtedy musimy coś jeść. Wymyślam wtedy nieskomplikowane, kilku-składnikowe sałatki. Dziś proponuję jedną z nich. Nie wymaga ona wiele pracy, a zadowoli każde, najbardziej wybredne
kubki smakowe.

wegańska, bezglutenowa(2 duże lub 4 małe porcje)- ok. 500 g surowego
bobu- 1 opakowanie
rukoli - ok. 250 g- 1 dojrzałe
awokado pokrojone w kostkę- garść świeżych listków
mięty- garść świeżych listków
kolendry- 1 porcja klasycznego sosu vinegrette z dodatkiem
białego wina*- do posypania: uprażone na patelni orzeszki
PiniUmyty b ób gotuję w wodzie do miękkości (ok. 10-15 min). Należy pamiętać, że wrzucamy go do zimnej
wody i gotujemy pod przykryciem. Ugotowany
bób odcedzam na sitku, przelewam zimną
wodą, pozostawiam do ostygnięcia i obieram.Do przygotowanego w dużej misce klasycznego sosu vinegrette z dodatkiem
białego wina* wrzucam posiekaną
miętę,
kolendrę,
rukolę, obrany
bób, pokrojone w kostkę
awokado. Wszystko dokładnie mieszam.Wykładam moją
sałatkę na talerze i posypuję uprażonymi orzeszkami
PiniSmacznego!*Klasyczny sos vinegrette z dodatkiem
białego wina- 1 łyżka
octu winnego- 1-2 łyżki
białego wina- 3 łyżki
oliwy- szczypta
soli morskiej- świeżo zmielony
pieprzWszystkie składniki dokładnie mieszam.