Wykonanie
Ostatnio w moim kulinarnym repertuarze na stałe zagościła
cukinia . Na lokalnych ryneczkach można już ją znaleźć. Niewielka, młodziutka, diametralnie różni się, nie tylko wyglądem ale i smakiem, od tej, którą zazwyczaj kupujemy na warzywnym dziale w supermarkecie. Aż kusiło, by wycza rować z niej jakieś pyszne wega ński danie . Padło na pyszn e
cukiniowe bliny gryczane, kt óre podałam w towarzystwie
bazyliowego musu z
awokado .C
ukinia to niezwykle wdzięczne warzywo . Każdy wegański kucharz Wam to powie. Z
cukini m ożna wyczarować masę pysznych i oryginalnych przepisów. Dodatkowo, j est ona lekkostrawna, odkwasza nasz organizm, a co istotne jej największą zaletą jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Poleca się ją już półrocznym maluchom. Niewątpliwie, warto uwzględnić ją w naszej die cie.Nie macie pomysłu na cukinie?Koniecznie chwy ćcie po proponowany przeze mnie wegański przepis -
cukiniowe bliny, których smak idealnie uzupełnia
bazyliowy mus z
awokado . Na pewno nie po żałujec ie. :)

wega ńskie(ok. 10 placków)- 40 g
mąki orkiszowej- 110 g
mąki gryczanej- 3/4 szklanki
mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 1/3 łyżeczki
cukru- 1 łyżeczka
drożdży suszonych (ok 4 g)- 1/2 łyżeczki
soli- 20 ml
oleju kokosowego- 1 łyżka
siemienia lnianego wymieszanego z 2 łyżkami ciepłej
wody (tzw.
jajko lniane)- 1 mała
cukinia-
olej do smażenia- ok. 10 listków świeżej
bazylii- ok. 10 listków
mięty-
oliwaMleko podgrzewam na małym ogniu, dodaję
cukier i
olej kokosowy. Mieszam. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, zdejmuję
mleko z palnika, przelewam do miski i pozostawiam by lekko przestygło.Gdy
mleko będzie już letnie, dodaję
mąkę orkiszową i
drożdże. Dokładnie mieszam. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 15 min (masa musi się lekko spienić).W tym czasie myję
cukinię i trę ją na tarce. Utartą
cukinię przekładam do miseczki i pozostawiam na ok. 10 min, by puściła sok.Po 15 min do spienionej masy dodaję
mąkę gryczaną,
sól i
siemię lniane. Dokładnie mieszam, by w
masie nie pozostawić grudek. Dodaję dobrze odsączoną z soku
cukinię, pokrojoną drobno
bazylię i
miętę. Delikatnie mieszam.Tak przygotowaną masę przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 45-60 min.Po 45-60 min rozgrzewam na patelni
olej i smażę placuszki (1 łyżka stołowa na 1 placek). Podsmażam z obu stron na złoty kolor.Usmażone bliny podaję z musem z
awokado * i listkami świeżej
bazylii.Smacznego!* Mus z
awokado- 1 bardzo dojrzałe
awokado (jeśli kupiłaś twarde, włóż je na 2-3 dni do papierowej
torebki,powinny zmięknąć :) )- 1/2 średniej
cebula (lub 1 mała
szalotka)- 1 mały ząbek
czosnku- 1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne- 1 łyżka
oliwy- sok z 1/2
cytryny (lub mniej - do smaku)- 1-2 łyżki nieaktywnych
płatków drożdżowych- garść drobno posiekanych listków świeżej
bazylii-
sól,
pieprzAwokado rozgniatam widelcem i skrapiam je
sokiem z cytryny.Dodaję
oliwę,
płatki drożdżowe, drobno pokrojoną
cebulę, utarty
czosnek,
płatki drożdżowe i
pieprz cayenne. Całość dokładnie mieszam.
Solę i
pieprzę do smaku.