Wykonanie
Da się zrobić bliny gryczane bez użycia jaj,
masła i krowiego mleka? W dodatku, smakujące tak samo, jak te zrobione ze zwierzęcych produktów? Oczywiście! Dla chcącego nic trudnego. We ga ńska kuchnia
daje nam wiele możliwości!Pyszne wega ńskie bliny gryczane, które w niczym nie różnią się od klasycznej wer sji. Może jedynie tym, że nie za w ierają jaj, m
leka i
masła. Smak i wygląd pozostaje ten sam. Te bliny także wyróż nia fakt, że podane są z charakternymi chrzanowymi
buraczkami, które cudownie usupełniają smak placków. D la mnie rewelacja!

wegańskie(ok. 15 placków)- 50 g
mąki orkiszowej- 125 g
mąki gryczanej- 1 szklanka
mleka roślinnego (u mnie
ryżowe)- 1/2 łyżeczki
cukru- 1 łyżeczka
drożdży suszonych (ok 4 g)- 1/2 łyżeczki
soli- 25 g
oleju kokosowego- 1 łyżka
siemienia lnianego wymieszanego z 2 łyżkami ciepłej
wody (tzw.
jajko lniane)-
olej do smażenia-
chrzanowe buraczki *- garść świeżej
bazylii- 1 łyżka orzeszków P inii podprażonych na patelni- świeżo zmielony
pieprz-
oliwa z oliwekMleko podgrzewam na małym ogniu, dodaję
cukier i
olej kokosowy. Mieszam. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, zdejmuję
mleko z palnika, przelewam do miski i pozostawiam by lekko przestygło.Gdy
mleko będzie już letnie dodaję
mąkę orkiszową i
drożdże. Dokładnie mieszam. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 15 min (masa musi się lekko spienić).Po 15 min do masy dodaję
mąkę gryczaną,
sól i
siemię lniane. Dokładnie mieszam, by w
masie nie pozostawić grudek.Tak przygotowaną masę przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 45-60 min.Po 45-60 min rozgrzewam na patelni
olej i smażę placuszki (1 łyżka stołowa na 1 placek). Podsmażam z obu stron na złoty kolor.Gotowe bliny gryczane podaję z chrzanowymi
buraczkami *, lekko skropione
oliwą z oliwek oraz posypane listkami świeżej
bazylii, świeżo zmielonym
pieprzem i podprażonymi orzeszkami P inii.Pycha!!!!*
Chrzanowe buraczki- słoiczek (ok. 350g) ekologicznych tartych
buraków (najlepiej grubo zmielonych) - jeśli ich nie mamy to sami możemy podgotować
buraki i utrzeć je na tarce- 2 czubate łyżeczki
chrzanu- 1 łyżka świeżego
tymianku, najlepiej
tymianku cytrynowego- 1 łyżka nieaktywnych
płatków drożdżowych (można pominąć)Wszystko dokładnie mieszam. Wkładam do lodówki na ok. 1 h, przykryte folią spożywczą. Wyciągam z lodówki ok. 30 min przed podaniem.