Wykonanie
Chili bez mięsa? Możliwe! Niewątpliwie zasmakuje nie tylko weganom, ale i mięsożercom.Przepis pochodzi z Jadłonomi .

(3 porcje)- 1 szklanka suchej
czerwonej fasoli, namoczonej przez noc- 1 puszka
pomidorów w całości w zalewie- 1 laska
selera naciowego- 1
cebula- 1 ząbek
czosnku- 1
czerwona papryka- 1 łyżka
sosu sojowego- 1 mała
marchewka- 1 łyżeczka mielonego kuminu- 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki- 1 łyżeczka
ostrej papryki- 1/2 łyżeczki wędzonej
papryki (jeśli nie mamy, możemy dać więcej słodkiej)- szczypta
cynamonu- szczypta
brązowego cukru- 1 łyżeczka
octu balsamicznego- 1 pęczek
natki pietruszki-
sól,
pieprz-
olejW osolonej wodzie gotuję namoczoną przez noc
fasolę. Ważne, by była al dente, gdyż jeszcze raz będzie się gotować z warzywami.
Czosnek obieram i drobno siekam.
Cebulę i resztę warzyw kroję w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewam
olej, wrzucam
cebulę. Gdy się już ładnie zarumieni, dodaję
czosnek, a następnie warzywa i
przyprawy. Mieszam dokładnie, przykrywam i pozostawiam na małym ogniu na ok. 10 min.Następnie dodaję
fasolę,
pomidory,
sos sojowy,
ocet balsamiczny i
cukier. Wrzucam 1/2 łyżeczki
soli i
pieprzę. Dokładnie mieszam.Garnek pozostawiam na małym ogniu na ok. 45 min. Ma być przykryty, by danie przeszło
smakami.Po 45 min. zdejmuję pokrywkę, by lekko zredukować potrawę. Jeśli jednak danie posiada idealną gęstość pozostawiam je przykryte jeszcze na ok. 15 min.Gotowe danie podaję na głębszych talerzach i posypuję posiekaną
natką pietruszki.Pycha! Choć najlepsze jest na drugi dzień. :)