Wykonanie

Czasami brakuje mi pomysłu co zrobić na obiad. Tak też było i tym razem. Od gulaszu przez gołąbki
doszłam do zapiekanki. Zapiekanka jest nieco czasochłonna, ale warto poświęcić jej troszkę swojego czasu, bo odpłaci wszystko smakiem :-) Mi niestety nie było dane jej zjeść (mogłam jedynie skosztować), ale widząc
męża pałaszującego swoją i moją porcję odważę się napisać, że wyszła znakomita :-)Składniki:1 główka
białej kapusty600 g
mięsa mielonego wieprzowego10
śliwek suszonych1/2 kg
żółtej fasolki szparagowej1 duża żółta
cukinia4
cebule2 ząbki
czosnku1/2 szkl
miodu pitnego1/2 szkl
ostrego keczupu1 łyżka
mioduolej4 łyżki
bułki tartejsłodka papryka mielona
gałka muszkatołowacukiersól i
pieprznatka pietruszki1. W głębokim rondlu rozgrzewamy ok 4 łyżek
oleju.
Cebulę i
czosnek obieramy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a
czosnek w cienkie plasterki. Wrzucamy na patelnię i smażymy, aż uniesie się ich aromat.2.
Mięso mielone doprawiamy
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową i
słodką papryką, a następnie dorzucamy do
cebuli z
czosnkiem. Smażymy tak długo, aż
mięso stanie się lekko chrupkie. Po tym czasie wlewamy
miód pitny i dusimy ok 15 minut. Na koniec do
mięsa dodajemy pokrojone w plasterki
śliwki,
miód,
keczup i
bułkę tartą.3.
Kapustę szatkujemy na zgrabną kostkę i gotujemy we wrzątku z dodatkiem
cukru i
soli ok 15 minut. Ugotowaną
kapustę cedzimy.4.
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut i cedzimy.5.
Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy miękki środek razem z pestkami. Obieraczką do warzyw wycinamy zgrabne i długie paski
cukinii.6. Do głębokiego naczynia do zapiekania wrzucamy
kapustę i
mięso,Wierzch zapiekanki dekorujemy paskami
cukinii, a boki
fasolką szparagową. Pieczemy w 200*C przez ok 35 - 40 minut.7. Zapiekankę podajemy posypaną świeżą
natką pietruszki.SMACZNEGO :-)


