Wykonanie
Takie zupy są świetne. Wszystko wrzucam do wolnowaru, bez większych, wstępnych przygotowań, i po paru godzinach zupa gotowa. Oczywiście można ugotować tę zupę tradycyjnie. Dla mnie jednak wolnowar ma taką przewagę, że po pierwsze, smaki są bardziej intensywne, a po drugie, co najważniejsze - zupę
mogę wstawić i wyjść z domu, wiem że nic nie wykipi, nic się nie przypali.
Bataty z
dynią i
curry dały bardzo smaczny, i w pięknym, zachęcającym do jedzenia kolorze, efekt. Polecam!

składnikiok 400 g dyni piżmowej450 g
batatów1
czerwona cebula1 puszka
pomidorów4- 5 ząbków
czosnku2 łyżeczki zielonej pasty
curry1 łyżeczka mielonego
kminu1
papryczka chili -bez pestek1/4 łyżeczki
papryki w płatkach lub
chili1,5 l
bulionu - gorący1-2 łyżeczki harissy opcjonalnie
śmietana,
szczypiorek do podaniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
Dynię i
bataty obrać, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić,
czosnek posiekać. Wszystkie składniki, wrzucić do misy wolnowaru, zalać gorącym
bulionem.Wolnowar przykryć, przykryć, gotować na ustawieniu low przez 4 - 5 godzin, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu, kiedy zupa nieco przestygnie zmiksować. D oprawić
solą,
pieprzem, jeżeli zupa jest za gęsta możemy dodać
bulionu. Jeżeli wydaje się za mało ostra - dodać harissę.Podawać z kleksem
śmietany lub
jogurtu, posypaną
szczypiorkiem. Smacznego!


