ßßß
Składniki:1 cebula2 marchewki2 łodygi selera naciowego1 papryka świeża1 łyżeczka papryki mielonej1 puszka pomidorów2 ząbki czosnku1 puszka czerwonej fasoli600 ml bulionudymka - szczypiorpół papryczki chilisok z połówki cytrynykwaśna, świeża śmietanasól2 łyżki startej czekolady gorzkiej 76%*Przygotowanie:Rozgrzać oliwę na dużej patelni, wrzucić posiekane warzywa: cebulę, seler i marchew. Smażyć do miękkości (ok. 10 min).Dodać czosnek, chilli, paprykę świeżą i mieloną. Dusić razem ok. 2 min. Wlać pomidory, fasolę z puszki i bulion. Wymieszać i gotować kolejne 10 minut. Dodać czekoladę, wymieszać aż się rozpuści, dolać sok z cytryny. Jeśli bulion był mało słony to dosolić.Podawać z kwaśną śmietaną, posiekaną dymką i świeżą chilli.Smacznego :)*przepis podaję bez zmian, może ktoś będzie chciał wypróbować wersję z czekoladą, którą można bez problemu pominąć