Wykonanie
Przepis na tę zupę znalazłam, gdy szukałam czegoś wyjątkowego na Sylwestrową kolację. Oryginał przewidywał dodatek 76%
czekolady, przepis wydał się ciekawy. Niestety wersja z
czekoladą smakowała tylko mi, ale już z jej pominięciem smakuje wszystkim i jest w naszym repertuarze obiadowym na pozycji stałej i niezagrożonej. Zupa meksykańska, idealne połączenie
pomidorów,
papryki i
czerwonej fasoli, z dodatkiem
chili i
czosnku. Przepis z "Sainsbury's everyday easy".

Składniki:1
cebula2
marchewki2
łodygi selera naciowego1
papryka świeża1 łyżeczka
papryki mielonej1 puszka
pomidorów2 ząbki
czosnku1 puszka
czerwonej fasoli600 ml
bulionudymka -
szczypiorpół
papryczki chilisok z połówki
cytrynykwaśna, świeża
śmietanasól2 łyżki startej
czekolady gorzkiej 76%*Przygotowanie:Rozgrzać
oliwę na dużej patelni, wrzucić posiekane warzywa:
cebulę,
seler i
marchew. Smażyć do miękkości (ok. 10 min).Dodać
czosnek,
chilli,
paprykę świeżą i mieloną. Dusić razem ok. 2 min. Wlać
pomidory,
fasolę z puszki i
bulion. Wymieszać i gotować kolejne 10 minut. Dodać
czekoladę, wymieszać aż się rozpuści, dolać
sok z cytryny. Jeśli
bulion był mało słony to dosolić.Podawać z kwaśną
śmietaną, posiekaną
dymką i świeżą
chilli.Smacznego :)*przepis podaję bez zmian, może ktoś będzie chciał wypróbować wersję z
czekoladą, którą można bez problemu pominąć