ßßß Cookit - przepis na Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

nazwa

Wykonanie

Przepis na tę zupę znalazłam, gdy szukałam czegoś wyjątkowego na Sylwestrową kolację. Oryginał przewidywał dodatek 76% czekolady, przepis wydał się ciekawy. Niestety wersja z czekoladą smakowała tylko mi, ale już z jej pominięciem smakuje wszystkim i jest w naszym repertuarze obiadowym na pozycji stałej i niezagrożonej. Zupa meksykańska, idealne połączenie pomidorów, papryki i czerwonej fasoli, z dodatkiem chili i czosnku. Przepis z "Sainsbury's everyday easy".
Składniki:
1 cebula
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 papryka świeża
1 łyżeczka papryki mielonej
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
600 ml bulionu
dymka - szczypior
pół papryczki chili
sok z połówki cytryny
kwaśna, świeża śmietana
sól
2 łyżki startej czekolady gorzkiej 76%*
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę na dużej patelni, wrzucić posiekane warzywa: cebulę, seler i marchew. Smażyć do miękkości (ok. 10 min).Dodać czosnek, chilli, paprykę świeżą i mieloną. Dusić razem ok. 2 min. Wlać pomidory, fasolę z puszki i bulion. Wymieszać i gotować kolejne 10 minut. Dodać czekoladę, wymieszać aż się rozpuści, dolać sok z cytryny. Jeśli bulion był mało słony to dosolić.
Podawać z kwaśną śmietaną, posiekaną dymką i świeżą chilli.
Smacznego :)
*przepis podaję bez zmian, może ktoś będzie chciał wypróbować wersję z czekoladą, którą można bez problemu pominąć
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/06/zupa-meksykanska.html