ßßß Cookit - przepis na Czerwony sos warzywny

Czerwony sos warzywny

nazwa

Wykonanie

środa, 28 września 2011
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 papryka kolorowa (zielona, pomarańczowa bądź żółta)
- ok. 4-5 średnich pomidorów
- główka czosnku
- 2 małe czerwone cebule
- ok 1 - 1,5 szklanki bulionu
- przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, papryka słodka, papryka ostra)
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Papryki pokroić w kawałki, cebulę w ćwiartki, pomidory przeciąć na pół odkrawając końce, z czosnku odciąć czubek (zostawić w łupinkach). Wszystkie warzywa ułożyć na pergaminie polać odrobiną oliwy i przyprawić. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 50 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe warzywa wrzucić do ciepłego bulionu i zmiksować blenderem (wcześniej zdjąć skórkę z pomidorów, po pieczeniu łatwo zejdzie). Wszystko doprawić do smaku.
Najlepiej smakuje z makaronem bądź paluchami serowymi.
Smacznego!
Inspiracja kuchenna zaczerpnięta stąd...
There's always some truth behind 'just kidding'.
Knowledge behind 'I don't know'.
Emotion behind 'I don't care'.
Pain behind 'It's okay'...
Źródło:http://kuchniasandry.blogspot.com/2011/09/czerwony-sos-warzywny.html