Wykonanie
Bardzo smaczna,rozgrzewająca zupa krem, w pięknym
pomarańczowym kolorze. To zasługa
batatów - słodkich
ziemniaków. Jeżeli nie lubicie zbyt ostrych smaków, pomińcie
ostrą papryczkę. Polecam!

składniki25 g
masła lub
oliwy5
łodyg selera naciowego , obrane, pokrojone w plastry300 g słodkich
ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę1
cebula -
szalotka, pokrojona w drobna kostkę4 ząbki
czosnku1 łyżeczka mielonego
kminu1 łyżeczka mielonej
kolendry1 mała
papryczka ostra - lub do smaku1/4 łyżeczki
papryki w płatkach lub
chili - opcjonalnie 800 ml
bulionusól i świeżo zmielony
czarny pieprzgrzanki
jogurt greckipokrojona w paski
bazyliaprzygotowanieRoztopić
masło w dużym garnku na małym ogniu. Dodać
seler,
por i
ziemniaki i dusić, delikatnie mieszając, przez 5 minut .Wlać do garnka
bulion i dodać
liść laurowy, posiekaną
ostrą papryczkę i
przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.Kiedy zupa nieco przestygnie przetrzeć przy pomocy blendera.Podgrzać, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Nalać zupę do talerzy, przybrać
bazylią, posypać
płatkami chili, dodać łyżkę
jogurtu.Można podać z gorącymi grzankami. Smacznego!



