ßßß Cookit - przepis na Wegańska zupa caldo verde z jarmużem

Wegańska zupa caldo verde z jarmużem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 g ziemniaków
750 ml bulionu jarzynowego
100 g jarmużu
Do podania:
czerwona pikantna papryka wędzona
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości ziemniaków przez ok. 15-20 minut.
Wyłowić z zupy około szklanki ziemniaków a resztę zmiksować na krem, włożyć z powrotem odłożone ziemniaki oraz pokrojony na kawałeczki jarmuż (bez twardych łodyżek).
Wymieszać, przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą. Podawać z wędzoną papryką i pieprzem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jarmuz/weganska_zupa_z_jarmuzem/przepis.html