Wykonanie
Inspiracja do zrobienia tego dania był słynny francuski coq au vin czyli
kurczak w
winie. Ale jak to w ostatnich tygodniach w naszej kuchni bywa został uruchomiony wolnowar. Poza tym
kurczaka zastąpiłam perliczką. Perliczka wyszła fantastycznie. Nie była przesuszona, miała dużo aromatu, sos świetny. Bardzo polecam na pyszny obiad.Wpomagałam się tym przepisem
składniki1 perliczka1-2 łyżki
mąkiSól i
pieprz do smaku80 g
boczku wędzonego, pokrojony w kostkę3 łyżki
masła lub
oliwa z oliwekok 10 sztuk małych
pieczarekłyżka pasty pomidorowej5
szalotek2 ząbki
czosnku, posiekane1/2 szklanki
bulionu z kurczaka1 i 1/2 szklanki
czerwonego winagałązka
pietruszki,
tymianku,
liść laurowyprzygotowanieWolnowar rozgrzać , zgodnie z instrukcją. Perliczkę umyć osuszyć i podzielić na cztery części. Posypać wszystkie kawałki z obu stron
solą,
pieprzem,
mąką - nadmiar strząsnąć. Można też
mąkę z
solą i
pieprzem włożyć do foliowej
torebki i do niej wrzucać kawałki perliczki.Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Dodać
boczek i smażyć ok 3 minut aż się trochę wytopi i zezłoci. Odłożyć
boczek na ręcznik papierowy. Patelnię oczyścić z wytopionego
smalcu, roztopić 2 łyżki
masła lub
oleju. Włożyć kawałki perliczki i lekko obsmażać aż się zrumienią - około 3 minut z każdej strony. Perliczkę odłożyć na bok.
Bulion z
winem podgrzać. Roztopić pozostałe
masło z 1 łyżką
oleju. Dodać
grzyby i smażyć aż brzegi lekko się zbrązowią - 3 do 5 minut. Dodać
marchewkę,
cebulę,
czosnek i
sól i chwilę przesmażać mieszając. Do misy wolnowaru włożyć warzywa z
grzybami, na nich ułożyć perliczkę. Posypać
boczkiem, dodać
wino,
bulion i
tymianek. Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin. Doprawić
solą i
pieprzem, a następnie podawać.