Wykonanie
Dostałam smaczną paczkę od Blomedia. A w niej,
między innymi, włoski
makaron i
pomidorowe passaty. Wszystkie produkty to upominki firmy North Coast - dystrybutora produktów
marki Cirio. Nie pozostało nic innego jak ugotować coś
makaronowego. A ponieważ w domu pałętał się jeden spory słodki
ziemniak, postanowiłam i jego wykorzystać. I tak powstało szybkie danie
makaronowe, z
sosem pomidorowym z dodatkiem pieczonych
batatów. Połączenie
pomidorów i
batatów, okazało się nie tylko ładne ale przede wszystkim bardzo smaczne.
Papryczka jalapeno dodała nieco ostrości. Ja dałam tylko pół, ale jeżeli lubicie ostre sosy możecie dać więcej..

składniki ( 2 - 3 porcje)220 g suchego
makaronu casarece firmy Ciriosos2
szalotki pokrojonej w kostkę3 ząbki
czosnku, posiekane400 g
pomidorów pelati z puszki - (firmy Cirio)2 łyżki pasty pomidorowej1/2 pęczka
pietruszki1/2
papryczki jalapeno1/4 łyżeczki zmielonego
czarnego pieprzusól do smakudodatkowo250 g
batatów1 łodyga
selera naciowegogarść świeżej
bazyliiparę
pomidorków koktajlowych+
parmezan do posypaniaprzygotowanie
Bataty obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki przy pomocy tarczy robota lub specjalnego urządzenia - mandoliny. Włożyć do miski, skropić
oliwą, posolić, popieprzyć, delikatnie wymieszać, tak aby
ziemniaki były otoczone
oliwą. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 20 - 30 minut. Na patelnię wlać nieco
oliwy, dodać
szalotkę i smażyć na niedużym ogniu, aż
szalotka zmięknie. Dodać
czosnek, i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Dodać
pomidory z puszki, pastę
pomidorową, posiekaną
papryczkę jalapeno,
sól i
pieprz. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu ok 40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
Seler naciowy umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, lekko posolić. Przełożyć do miseczki, a na tej samej patelni podpiec
pomidorki przekrojone na połówki.
Makaron ugotować al dente, zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić, zachować trochę
wody z gotowania - można nią rozcieńczyć sos jeżeli uznamy, że jest za gęsty.Gotowy sos wyłożyć na ugotowany
makaron, posypać
parmezanem, pieczonymi
batatami bazylia i pieczonymi
pomidorkami. Smacznego!






