Wykonanie
Połączenie
makaronu z
bekonem, ożywione pikanterią
papryczek chili, to wyjątkowo udana kompozycja smakowa. Jeśli użyjemy
chudego boczku, danie wcale nie będzie cieżkie, za to bardzo smaczne. Przepis wg. Roberta Makłowicza .
makaron penne - rurki15 dag
chudego boczku wędzonego1 ząbek
czosnkupapryczka chili - kawałek świeżej lub w proszku - do smaku, danie powinno być pikantne1 puszka
pomidorów1 łyżeczka
bazyliipieprz czarny,
sólparmezan do posypania
olej do smażeniaew.
natka pietruszki1.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.2. W międzyczasie na głębokiej patelni zrumienić na łyżce
oleju pokrojony w paski
boczek. Zdjąć
boczek z patelni.Na patelnię wrzucić posiekany ząbek
czosnku i chwilę smażyć, mieszając, by nie dopuścić do przypalenia sie
czosnku. Wlac
pomidory z puszki. Dodać podsmażony
boczek,
bazylę,
chili,
pieprz i ew.
sól. Smażyć, aż sos lekko zgęstnieje.Ugotowany
makaron wymieszać z gorącym sosem. Na talerzach posypać
parmezanem i ew.
natką pietruszki.