ßßß Cookit - przepis na Makaron z krewetkami, cukinią i szpinakiem

Makaron z krewetkami, cukinią i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Makaron to niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, więc chyba nikogo nie trzeba namawiać do jego przygotowania. Tym bardziej, że na jego bazie można wyczarować naprawdę doskonałe potrawy. Coraz częściej można spotkać w sklepach świeże krewetki, co nakłoniło mnie do przygotowania makaronu właśnie z nimi. Osobiście wprost uwielbiam owoce morza, a smak świeżych krewetek nie ma nic wspólnego ze smakiem wcześniej obgotowanych czy też mrożonych. Jeśli nie jedliście nigdy świeżych krewetek, a padł już wyrok, że krewetki są niedobre to proponuję apelację i danie szansy świeżym. Jeśli nadal nie będą smakować, to nie ma już dla Was ratunku ;-)
Składniki (2 porcje):
300 g świeżego makaronu fettuccine (może być również linguine lub tagliatelle)
1 ząbek czosnku
2-3 spore garści młodego szpinaku
1 mała cukinia
12 surowych krewetek tygrysich
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
8 listków świeżej bazylii, posiekanych
8 pomidorków koktajlowych
skórka otarta z jednej cytryny
sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek - do smażenia
starty parmezan - do podania
1. Ząbek czosnku pokroić w cienkie plasterki, cukinię w półplasterki, a pomidorki w ćwiartki. Krewetki obrać z pancerzyków i oczyścić.
2. Makaron ugotować al dente w dużym garnku z osoloną wodą. Po ugotowaniu makronu, a przed jego odcedzeniem, odlać pół szklanki wody, w której się gotował.
3. Rozgrzać lekko oliwę i smażyć cukinię oraz szpinak przez około 2 minuty. Następnie dodać, czosnek, krewetki, pietruszkę i bazylię. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć około 2-3 minuty (aż krewetki staną się różowe). Zmniejszyć ogień, dodać przecedzony makaron oraz skórkę z cytryny i pomidory. Podgrzać i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę odlanej wcześniej wody, bo makaron lubi chłonąc sos jeszcze po ugotowaniu.
4. Nałożyć makaron na talerze, a przed jedzeniem posypać świeżo startym parmezanem.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/11/makaron-z-krewetkami-cukinia-i-szpinakiem.html