Wykonanie
Makaron to niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, więc chyba nikogo nie trzeba namawiać do jego przygotowania. Tym bardziej, że na jego bazie można wyczarować naprawdę doskonałe potrawy. Coraz częściej można spotkać w sklepach świeże
krewetki, co nakłoniło mnie do przygotowania
makaronu właśnie z nimi. Osobiście wprost uwielbiam
owoce morza, a smak świeżych
krewetek nie ma nic wspólnego ze smakiem wcześniej obgotowanych czy też mrożonych. Jeśli nie jedliście nigdy świeżych
krewetek, a padł już wyrok, że
krewetki są niedobre to proponuję apelację i danie szansy świeżym. Jeśli nadal nie będą smakować, to nie ma już dla Was ratunku ;-)
Składniki (2 porcje):300 g świeżego
makaronu fettuccine (może być również linguine lub tagliatelle)1 ząbek
czosnku2-3 spore garści młodego
szpinaku1 mała
cukinia12 surowych
krewetek tygrysich1 łyżka posiekanej
natki pietruszki8 listków świeżej
bazylii, posiekanych8
pomidorków koktajlowychskórka otarta z jednej
cytrynysól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku3 łyżki
oliwy z oliwek - do smażeniastarty
parmezan - do podania
1. Ząbek
czosnku pokroić w cienkie plasterki,
cukinię w półplasterki, a
pomidorki w ćwiartki.
Krewetki obrać z pancerzyków i oczyścić.2.
Makaron ugotować al dente w dużym garnku z osoloną
wodą. Po ugotowaniu makronu, a przed jego odcedzeniem, odlać pół szklanki
wody, w której się gotował.3. Rozgrzać lekko
oliwę i smażyć
cukinię oraz
szpinak przez około 2 minuty. Następnie dodać,
czosnek,
krewetki,
pietruszkę i
bazylię. Przyprawić
solą i
pieprzem, smażyć około 2-3 minuty (aż
krewetki staną się różowe). Zmniejszyć ogień, dodać przecedzony
makaron oraz
skórkę z cytryny i
pomidory. Podgrzać i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę odlanej wcześniej
wody, bo
makaron lubi chłonąc sos jeszcze po ugotowaniu.4. Nałożyć
makaron na talerze, a przed jedzeniem posypać świeżo startym
parmezanem.Smacznego :-)