ßßß
Składniki (2 porcje):300 g świeżego makaronu fettuccine (może być również linguine lub tagliatelle)1 ząbek czosnku2-3 spore garści młodego szpinaku1 mała cukinia12 surowych krewetek tygrysich1 łyżka posiekanej natki pietruszki8 listków świeżej bazylii, posiekanych8 pomidorków koktajlowychskórka otarta z jednej cytrynysól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku3 łyżki oliwy z oliwek - do smażeniastarty parmezan - do podania
1. Ząbek czosnku pokroić w cienkie plasterki, cukinię w półplasterki, a pomidorki w ćwiartki. Krewetki obrać z pancerzyków i oczyścić.2. Makaron ugotować al dente w dużym garnku z osoloną wodą. Po ugotowaniu makronu, a przed jego odcedzeniem, odlać pół szklanki wody, w której się gotował.3. Rozgrzać lekko oliwę i smażyć cukinię oraz szpinak przez około 2 minuty. Następnie dodać, czosnek, krewetki, pietruszkę i bazylię. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć około 2-3 minuty (aż krewetki staną się różowe). Zmniejszyć ogień, dodać przecedzony makaron oraz skórkę z cytryny i pomidory. Podgrzać i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę odlanej wcześniej wody, bo makaron lubi chłonąc sos jeszcze po ugotowaniu.4. Nałożyć makaron na talerze, a przed jedzeniem posypać świeżo startym parmezanem.Smacznego :-)