Wykonanie

Dzisiaj trochę włoskiej kuchni, pyszny
makaron z pesto własnej roboty, do tego pieczone
pomidorki koktajlowe włoski
parmezan i
makaron z
mąki durum (również włoski).Składniki:250 g
makaronu Barilla świeża
bazylia (tylko listki)
orzeszki piniowetrochę
pistacjidwa ząbki
czosnkuopakowanie czerwonych
pomidorków koktajlowych
sól różowadużooo
parmezanuPrzygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (u mnie al dente zawsze 2 minuty krócej niż na opakowaniu), w czasie gdy
makaron się gotuje szykujemy pesto, możemy je zrobić w młynku do
kawy lub w moździerzu,
oliwę,
czosnek,
parmezan, orzeszki i
bazylię ucieramy lub mielimy na papkę doprawiamy
solą do smaku (oto cała filozofia przygotowania ;-)) .
Pomidorki nakłuwamy polewamy
oliwą i posypujemy niewielką ilością
soli pieczemy w temp. 180 st przez jakieś 10-12 minut (chodzi tylko o wydobycie
słodyczy), gdy minie czas gotowania
makaronu płuczemy go w zimnej wodzie, odsączamy z
wody i szykujemy patelnię podgrzewamy ją z niewielką ilością
oliwy, przekładamy na nią
makaron, dodajemy pesto i mieszamy chwilę, tak aby pesto było wszędzie a
makaron lekko podgrzany, układamy na talerz (u mnie na głęboki) posypujemy tartym
parmezanem, układamy
pomidorki skrapiamy jeszcze na koniec
oliwą i podajemy. Smacznego.