Wykonanie
Nie miałam tego dnia ochoty na gotowanie. Kotlety mielone okazały się dobrym rozwiązaniem. Żeby je nieco urozmaicić, dodałam do
mięsa dużo świeżego
koperku i
pietruszki, a do
bułki w której je panierowałam, dodałam tarty
parmezan. Wyszły smaczne, nieco inne od tradycyjnych, kotlety. Polecam !

składnikiok 16 kotletów1000 g
mielonego mięsa wieprzowo- wołowego ( u mnie
karkówka i
łopatka )2 - 3
cebule2
jajka1 czerstwa
bułka, lub zamiennie
bułka tarta (pół na pół)
sólpieprzpęczek posiekanej
pietruszki i pęczek
koperkuparę ząbków
czosnku (posiekanego lub startego) lub
czosnek granulowany2 łyżki
sosu sojowegomasło i
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia + tarty
parmezanprzygotowanie
Bułkę namoczyć w wodzie lub
mleku, po ok 10 minutach odcisnąć.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na
maśle, na małym ogniu, aż się zezłoci. W misce wymieszać
mięso,
jajka, odciśniętą
bułkę,
zioła i
przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować owalne kotlety, obtoczyć w
bułce tartej wymieszanej z
parmezanem.Smażyć na rozgrzanym
oleju z obydwu stron na rumiano, pilnując, by się nie przypaliły. Można patelnię z kotletami przykryć pokrywką i smażyć jeszcze na małym ogniu przez ok 2 minuty, aby kotlety nie były surowe w środku. Smacznego!Uwaga:
mięso mieliłam sama. Zajmuje to niewiele czasu a chyba jednak wolę wiedzieć co mam w kotletach.



