Wykonanie
Bardzo letnia odmiana placka z
truskawkami. Tym razem z mieszanką
truskawek,
malin i
borówek. Dodałam też trochę
kardamonu i
mięty. Palce lizać. Ciasto podawałam w formie w której się piekło, z
owoców powstało dużo pysznego soku. Jeść koniecznie z
bitą śmietaną lub
lodami, najlepiej ciepłe! Mniam

składnikikruche ciasto 300 g200 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli2 łyżki
cukru100 g zimnego
masła1
jajko, roztrzepane1 łyżeczka
soku z cytrynyskórka otarta z 1
cytryny1 łyżki lodowatej
wody.nadzienie125 g
malin125 g
borówek lub
jagód300 g
truskawek25 g roztopionego
masła50 g
brązowego cukru1 łyżka
mąki kukurydzianejmielony
kardamonparę listków posiekanej
mięty3 łyżki
owocowego alkoholu (opcjonalnie)drobno posiekane
migdały do posypaniaprzygotowaniePrzygotować kruche ciasto: wymieszać w misce
mąkę z
solą i
cukrem,
masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do
mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać resztę
masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać
jajko,
sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki. Można też ciasto zagnieść w malakserze.Do miski wlać roztopione
masło, wymieszać z
cukrem,
mąką,
kardamonem,
miętą, ewentualnie z
alkoholem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek
truskawki i pozostałe
owoce, dobrze wymieszać.Schłodzone ciasto rozwałkować na placek większy nieco niż forma na tartę - u mnie forma o średnicy ok 25 cm - przełożyć do formy pozostawiając zwisające brzegi. Nałożyć
owoce, brzegi ciasta zawinąć na
owoce, pozostawiając środek otwarty.Posypać
migdałami. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30 - 45 minut, aż ciasto się zrumieni a
owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z
lodami waniliowymi lub
bitą śmietaną. Smacznego!przepis bierze udział w konkursie
Mięta i
pieprz od Joseph Joseph, czyli kulinarne smaki lata ze szczyptą designu w' Fabryka Form





