ßßß
Uprzedzając pytania - można użyć białego, jednak cukier brązowy nadaje jej całkiem inny smak, inną słodkość.PS: odnośnie słowa "jagoda" - wiem, że jagoda to nazwa owocu, a nie nazwa rośliny, jednak w wielu miejscach w Polsce na borówki mówi się "jagody", ja również jestem z takiej szkoły ;-).Zapraszam!Wg. przepisu Łukasza Łuczaja z książki "Dzika kuchnia".Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej100 g zimnego masła40 g brązowego cukruszczypta soli2 jajkaMasa migdałowa:1/2 szklanki mielonych migdałów4 łyżki brązowego cukru2 łyżki mąki4 łyżki stopionego masła (lekko wystudzone)400 g borówek czarnych (jagód)4 łyżki brązowego cukruroztrzepane jajkobrązowy cukierWykonanie:Na początku przygotowujemy ciasto, ponieważ musi się schłodzić w lodówce.Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól, masło i cukier i zaczynamy lekko wyrabiać, następnie dodajemy jajka. Ciasto musimy dość szybko wyrobić, ponieważ kruche nie lubi ciepła od dłoni. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki (można nawet do zamrażarki) na ok. 1 godzinę.Następnie przygotowujemy masę migdałową: mieszamy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy.Jagody mieszamy z cukrem.
Włączamy piekarnik, aby w czasie przygotowywania ciasta się rozgrzał - temp. 180 st.Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części, 1 ponownie chowamy do lodówki, a pozostałe 2 łączymy i bardzo cienko wałkujemy.Placek musi być nieco większy niż nasza forma (powinna mieć ok 24 cm średnicy). Gotowe rozwałkowane ciasto nawijamy na wałek i rozkładamy na formie (ja używam silikonowej, więc nie wymaga ona smarowania masłem i wysypania bułką tartą lub mąką). Formujemy brzegi tarty, aby nie spadały na dolną część. Całe ciasto nakłuwamy widelcem.Na cieście równomiernie rozkładamy masę migdałową, a następnie jagody.Pozostałe ciasto wyciągamy z lodówki, cienko wałkujemy i radełkiem wycinamy paski, najlepiej długości ok. średnicy naszej formy. Układamy z nich plecionkę na jagodach, każdą końcówkę przyczepiamy do brzegu ciasta.Plecionkę dokładnie smarujemy jajkiem i obficie posypujemy cukrem.
Gotową tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut.Wyciągamy z formy dopiero po wystudzeniu.Można ją podawać z bitą śmietaną lub jogurtem, jednak zapewniam Was, sama jest również wyborna.Smacznego!