Wykonanie
Bardzo smaczny i prosty do zrobienia placek z
truskawkami. Właściwie to
truskawki zapieczone w cieście. Robi się bez kłopotu, może nie jest zbyt efektowny, trzeba go z foremki wydłubywać, ale jest pyszny! Ciasto wyjątkowo dobre dzięki dodaniu
cytryny. Bardzo polecam!Przepis z książki "Pie" Angeli Boggiano
składnikikruche ciasto 300 g200 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli2 łyżki
cukru100 g zimnego
masła1
jajko, roztrzepane1 łyżeczka
soku z cytrynyskórka otarta z 1
cytryny1 łyżki lodowatej
wody.nadzienie600 g
truskawek25 g roztopionego
masła50 g
brązowego cukru1 łyżka
mąki kukurydzianejszczypta
cynamonu3 łyżki
owocowego likieru (opcjonalnie)przygotowaniePrzygotować kruche ciasto: wymieszać w misce
mąkę z
solą i
cukrem,
masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do
mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać resztę
masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać
jajko,
sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki. Można też ciasto zagnieść w robocie.Do miski wlać roztopione
masło, wymieszać z
cukrem,
mąką,
cynamonem,
likierem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek
truskawki i dobrze wymieszać.Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek większy nieco niż forma na tartę - u mnie forma o średnicy ok 25 cm, przełożyć do formy pozostawiając zwisające brzegi. Nałożyć
truskawki, brzegi ciasta zawinąć na
owoce, pozostawiając środek otwarty. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30 minut, aż ciasto się zrumieni a
owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z
lodami waniliowymi. Smacznego!Uwagi: Ciasto piekło się u mnie dłużej niż 30 minut bo 45.Warto piec w ładnej ceramicznej formie, w której podamy placek na stół, nie da się niestety zgrabnie go kroić, z masy truskawkowej powstaje dużo pysznego soku.