Wykonanie
Smaczny, letni, bardzo
owocowy deser.
Nektarynki są znakomite do takiego ciasta jak to. Nie trzeba ich obierać więc przygotowanie
owoców zajmie nam chwilę. Ciasto najwygodniej przygotować w robocie. Polecam!
składnikikruche ciasto200 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli2 łyżki
cukru lub
ksylitolu100 g zimnego
masła1
jajko, roztrzepane1 łyżeczka
soku z cytrynyskórka otarta z 1
cytryny1 łyżki lodowatej
wody.nadzienie500 g
nektarynek3 - 4 łyżki
brązowego cukru lub
ksylitolu2 łyżki
mąki kukurydzianejsok z 1/2
cytrynyskórka otarta z 1/2
cytrynyprzygotowaniePrzygotować kruche ciasto: wymieszać w misce
mąkę z
solą i
cukrem,
masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do
mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać resztę
masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać
jajko,
sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki. Można też ciasto zagnieść w robocie.
Nektarynki umyć, osuszyć, wyjąć pestki, pokroić na ćwiartki. Włożyć do miski, posypać
cukrem,
mąka, startą skórką, polać
sokiem z cytryny, wymieszać.Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek ok 30 cm średnicy. Na środek ciasta nałożyć
nektarynki, brzegi ciasta zawinąć na
owoce, pozostawiając środek otwarty. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30 - 45 minut, aż ciasto się zrumieni a
owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z
lodami waniliowymi. Smacznego!