Wykonanie
Sezon na
śliwki w pełni.
Między jednym słoikiem z powidłami a drugim, warto zmajstrować pyszne ciasto. Na przykład taką aromatyczną tartę pełną
owoców, która nie wymaga specjalnego nakładu pracy ani nawet specjalnej formy.
Tarta najlepiej smakuje z gałką ulubionych
lodów i filiżanką dobrej
kawy.Składniki:Na ciasto:-180g zimnego
masła-150g
mąki pszennej-150g
mąki krupczatki-1
jajko-szczypta
soli-2 łyżki
cukru-3 łyżki
wodyNa farsz
śliwkowy:-700g
śliwek (bez pestek)-2 łyżki
brązowego cukru (można dodać więcej, w zależności od słodkości
śliwek)-1 łyżeczka
cynamonu-2 łyżki
płatków migdałówPonadto:-łyżka
płatków migdałowych do oprószenia
Mąki mieszamy, dodajemy
cukier,
sól,
jajko i
wodę oraz posiekane zimne
masło. Krótko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około godzinę.W tym czasie przygotowujemy farsz.
Śliwki kroimy na ćwiartki, dodajemy
cukier,
płatki migdałów i
cynamon. Dokładnie mieszamy.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek średnicy ok. 35cm (najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia i w całości przenieść na blachę), formując w miarę równe koło. Wcześniej przygotowane
owoce wykładamy na ciasto zostawiając ok. 3-4cm wolnego brzegu.
Śliwki posypujemy
płatkami migdałów. Brzegi ciasta zawijamy do środka i sklejamy razem. Ostrożnie przenosimy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut. Po wystudzeniu tartę można dodatkowo oprószyć
cukrem pudrem.
Smacznego!