Wykonanie
Słodkie
ziemniaki zawsze mnie kuszą. Kolorem i kształtem. Czasem tak bardzo, że kupuję jednego lub dwa, przynoszę do domu i.... mam kłopot. Nie ma u nas miłośników słodkich dań, trzeba znaleźć coś, co jest w miarę ostre. Ta zupa jest bardzo wyrazista, sycąca i całkiem ostra. I ma piękny
pomarańczowo - żółty kolor. Jeżeli nie macie pomysłu na
bataty - ten jest bardzo smaczny. Polecam!Przepis ze strony BBC Good Food

składniki1 łyżeczka
oliwy lub
oleju rzepakowego2 ząbki
czosnku, posiekane1 czerwone
chili, pozbawione pestek i posiekane2 cm kawałek korzenia
imbiru, posiekany1 łodyga
trawy cytrynowej, rozbić końcówkęgarść
kolendry , liście i łodygi oddzielić2 łyżki czerwonej pasty
curry750 ml
bulionu z kurczaka160 ml
śmietanki kokosowej (dałam mleczko)500g słodkich
ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2
piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paskisok z 1
limonki1 łyżeczka
cukru½ łyżeczki
sosu rybnegoprzygotowanieRozgrzać
olej w dużym rondlu. Dodać
czosnek,
chili,
imbir,
trawę cytrynową, łodyżki
kolendry pastę
curry i podsmażać przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią.Dodać
bulion z kurczaka,
śmietankę kokosową, słodkie
ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż
ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy
trawę cytrynową i wyrzucić. Trochę przestudzić i przetrzeć na krem przy pomocy blendera. Na tym etapie możemy zupę zamrozić i wykończyć wtedy gdy będziemy chcieli ją jeść.Przetartą zupę podgrzewać, dodać
kurczaka i gotować na małym ogniu przez 5 - 10 minut, aż
kurczak będzie ugotowany. Doprawić
sokiem z limonki,
cukrem i
sosem rybnym, posypać liśćmi
kolendry i podawać. Smacznego!

