Wykonanie

Jeżeli zrobiliście sos
miętowy, musicie dobrze oznakować słoiki! Wyglądają prawie identycznie. A wrzucenie sosu
miętowego zamiast pasty
curry może
mieć dziwne skutki... chociaż, istnieje ryzyko, że nie będzie tak źle :)Pasta jest spolszczona, nie pachnie od niej żadnym tajskim przepychem. Przede wszystkim nie ma w składzie żadnych liści
limonki kaffir, galangalu. Ale to ma swoje plusy — kupicie składniki w każdym większym supermarkecie!Przepis na 3 słoiki po 100ml:6 strączków
zielonego chilli6
szalotek4
limonki2 ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonej
trawy cytrynowej (2 łodyżki świeżej)2 garście świeżych liści
kolendry1 spory kawałek
imbiru (około 5 cm)1/2 łyżeczki sproszkowanego kuminu4 łyżki
sosu rybnego6 łyżek
oleju rzepakowegoChilli rozkroić i usunąć nasiona.
Czosnek,
szalotki i
imbir obrać. Liście
kolendry umyć i osuszyć na czystej ścierce. Zetrzeć skórkę z 2
limonek, ze wszystkich wycisnąć sok. Wszystko wrzucić do miksera.Dodać pozostałe składniki i zmiksować na rzadką pastę.Włożyć do słoików, zapasteryzować.